2023. december 6 , szerda - Miklós

Díjátadó a magyar operett napján

Fotó: Wikipédia

    Több kategóriában adnak át díjakat kedden este a magyar operett napján a Budapesti Operettszínházban. Lőrinczy György igazgató véleményezve az operettet ezt mondta: a sikeres műfaj hazánkban ma együtt hordozza a tradíciót és az innovációt.

A magyar operett napját 2002 óta tartják meg október 24-én: 1882-ben ezen a napon született Kálmán Imre, 1948-ban ekkor hunyt el Lehár Ferenc.

„Díjat adunk át az évad musicalszínészének, operettszínészének, Marsallbot-díjat kap a legsikeresebb fiatal színész, nagydíjat és életműdíjat pedig azok vehetik át, akik az elmúlt évtizedekben tettek sokat a műfajért” – fejtette ki Lőrinczy György.

Mint elhangzott, a Budapesti Operettszínház intenzív időszakát éli, hiszen szombaton a bécsi Konzerthausban adtak nagy sikerű koncertet, 27-én pedig Siófokon, Kálmán Imre szülővárosában lesz látható a társulat. „Készülünk a Luxemburg grófja bemutatójára, péntektől vasárnapig pedig játsszuk Kálmán Imre operettjét, A chicagói hercegnőt, amellyel idén díjat nyertünk a Pécsi Országos Színházi Találkozón”.

Lőrinczy György megfogalmazása szerint utóbbi előadás tradíció és innováció is: megtartva a kálmáni értékeket valami olyat visz be az előadásokba, ami a mai fiatalságnak is érdekes lehet.

Az igazgató a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden arról beszélt, hogy a magyar operett a nemzetközi elitklubban van, versenyben a dobogóért.

„A magyar operettjátszás hungarikum azzal, hogy táncoskomikus és a szubrett nemcsak énekel, hanem közben akrobatikus táncot lejt, mindezt humoros köntösbe ágyazva” – mondta Lőrinczy György.

 

Forrás: MTI