2019. szeptember 13 , péntek - Kornél

Folytatódik szerdán a francia vasutasok sztrájkja

Fotó: Pixabay

Folytatódik szerdán az utóbbi évek egyik legnagyobb vasutas sztrájkja Franciaországban, a belföldi gyorsvonatoknak csak mintegy ötöde fog közlekedni.

A francia állami vasúttársaság (SNCF) előrejelzése szerint a sztrájk első napjához hasonló forgalomra kell szerdán is számítani.

A nemzetközi vonalakon a Thalys Belgium felé mentrendszerűen fog járni, az Eurostar London felé a vonatok háromnegyedét indítja el, Olaszország, Svájc és Spanyolország felé viszont nem lesz vasúti közlekedés, Németország irányában pedig minden harmadik vonat közlekedik.

Edouard Philippe miniszterelnök kedd délután a nemzetgyűlésben azt mondta, hogy ugyanannyira “meghallja a sztrájkolókat, mint azokat, akik dolgozni szeretnének és üdvözölte az SNCF utasait, akik előtt nehéz napok állnak, miután a sztrájk úgy szerveződik, hogy maximális hatása legyen rájuk”. A kormányfő cáfolta, hogy a vasúti reform célja “a privatizáció, a kisebb vasútvonalak megszüntetése, vagy a vasutasok státuszának visszavonása”.

Az SNCF reformjáról szóló törvénytervezetet április 17-én tárgyalja a nemzetgyűlés. Az egyeztetések folyamatosak a kormány és a szakszervezetek között, a héten mintegy tucatnyi megbeszélést terveznek. Az SNCF vezetősége kedden azt közölte, hogy a dolgozók 33 százaléka vett részt kedden a munkabeszüntetésben, a legaktívabbak a mozdonyvezetők (77 százalék) és a jegykezelők (69 százalék).

A négy legnagyobb vasutas szakszervezet azt tervezi, hogy a következő három hónapban minden öt napból két napon lesz sztrájk a kormányzat reformtervei ellen, vasárnap és jövő hétfőn is. A 140 ezer embert foglalkoztató, közel 50 milliárd eurós adósságot felhalmozott SNCF reformja és modernizációja Emmanuel Macron államfő egyik legnagyobb feladatának ígérkezik, 1995 óta szinte mindegyik kormány megpróbálkozott vele, de a szakszervezeti tiltakozások nyomán feladta.

A kormány egyik fő célja, hogy megszüntesse a vasúti dolgozók kivételezett helyzetét, amely a munkahelyek életre szóló szavatolását és az 50 és 55 év közötti nyugdíjba vonulást teszi lehetővé, miközben a franciák többségére a 62 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik. Az új szabályozás a cégnél jelenleg dolgozókra nem vonatkozna, csak a jövőbeni vasutasokra.

A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány az átalakítások megindítása előtt rendezze az SNCF adósságát, a kormány azonban ezt az átalakításról szóló megállapodásokhoz köti.

Facebook hozzászólások