2023. március 28 , kedd - Hajnalka

„Nincs nehéz dolgunk, mert nyitott kapukat döngetünk…”

Magyarországon egyelőre alig ismert az úgynevezett business mentoring. Olyan komolyabb tanácsadó cég, amely ezzel a területtel kiemelten foglalkozna, igen ritka. Mészáros Györggyel, a 3rdGEN Zrt. elnökével többek között arról beszélgettünk, miért tartják hatékonynak vezetőfejlesztő módszerüket.

Ahhoz, hogy valaki sikeres business mentor legyen, nagyon sok felsővezetői tapasztalat szükséges. Ez a 3rdGEN-nél adott, hiszen mentoraik kizárólag nagy cégek csúcsvezetői, akiknél elképesztő tudás van, amit nem igazán tudnak továbbadni.

-Jól értem én azt, hogy nincs más ilyen cég jelenleg Magyarországon rajtatok kívül?

-Ki merem jelenteni, hogy igen. Ugyanis kétféle tanácsadó cég létezik. Az egyiknél junior és senior tanácsadókkal dolgoznak, és valamilyen módszertan alapján tanulnak meg bizonyos területeket, például adótanácsadást. A másik típusú tanácsadási vonulat, amikor egy-két sikeres, okos ember összeáll, és csinálnak egy mini tanácsadó céget. De olyan cég, ahol 50 kizárólag felső- és csúcsvezető lehet tanácsadó, ilyen nincs Magyarországon rajtunk kívül.

-Lehet róluk valamit tudni, el lehet árulni a nevüket?

-Persze. Például Ilosvai Péter a T-Systems-nél volt vezérigazgató, Csepregi Ottó pedig a Vodafone-nál volt igazgató, illetve Sándor Benedek, aki évekig az MKB banknak volt a vezérigazgató helyettese. De mondhatnám Végh Ottót, aki az Adecconak és a Manpowernek volt a vezérigazgatója, vagy Király Jánost, aki a Fornettinek volt a vezetője, és aki ma egy 700 fős céget vezet Zágrábban. És még sorolhatnám a csúcsvezetőket, vannak gyárigazgatók, HR igazgatók, szinte minden iparágból képviseltetik magukat tanácsadóink.

-Hogy van ezeknek az embereknek erre ideje?

-Ez egy nagyon jó kérdés. Jelenleg is aktív felsővezetőkből áll a csapatunk fele, a másik része már elhagyta a munkahelyét, vagy éppen két állás között van. A még állásban lévő vezetőknek általában havonta van egy-két napjuk, amit tanácsadással tudnak tölteni, akik viszont nem mennek vissza alkalmazott vezetőnek, azok akár 8-10 napot is szívesen együtt dolgoznak velünk, természetesen szintén havonta. Azt már most lehet látni, hogy igen nagy potenciál van ebben a csapatban.

-Bármilyen területen, bármilyen problémával tudtok foglalkozni?

-Igen, de azért a zászlónkra az úgynevezett business mentoringot tűztük. KKV-k vezetőit, valamint multinacionális cégek középvezetőit mentoráljuk. Ha például egy gyárban műszakvezetőt kell fejleszteni, akkor azt általában kizárólag leadership szempontból szokták megtenni. Mi olyan embert is tudunk adni mellé, aki gyárigazgató volt, tehát azonnal tudjuk szakmailag is fejleszteni, de ez persze ugyanúgy igaz bármilyen vezetői munkakörre. Ez teljesen egyedülálló ma Magyarországon. Ugyanakkor hagyományos tanácsadócégként is működünk, a pénzügyi reorganizációtól kezdve, a gyártásoptimalizáláson át mindenféle feladatot bátran vállalunk, hiszen csapatunk szerteágazó tapasztalattal, hatalmas tudással rendelkezik. A másik fő profilunk pedig a közép- és felsővezetők kiválasztása.

-Te mindig ilyen típusú munkával akartál foglalkozni, vagy másfajta álmod is volt?

-Ez nagyon trükkös kérdés. Az ég adta földön semmire nem gondoltam. Az egyetemre is úgy mentem el, hogy a szüleim azt mondták,  fiam, neked oda kell menned, mert az jó lesz. (nevet) Semmilyen álmok nem voltak. 2010-ben csináltam meg az MVÜK nevű cégem, ami mára a legnagyobb prémium üzleti klubbá nőtte ki magát. Az is egy véletlennek volt köszönhető, hogy belevágtam. Most, hogy a 3rdGEN tanácsadócéget elindítottuk, ez is, ha nem is volt véletlen, de – az időpont szempontjából – szándékosnak sem mondható. Ugyanis az előző cégem értékesítése után úgy döntöttem, hogy egy évet pihenek, de az ötletet elmondtam pár felsővezetőnek, akik erre lecsaptak és azt mondták, hogy azonnal csináljuk meg.

-Erre mindjárt visszatérünk, de ott tartottunk hogy elvégezted az egyetemet és közgazdász lettél. Utána sem volt ötleted, hogy merre érdemes nézelődni?

-Hát abszolút nem. És ez a nem megfelelő magyar képzésnek is köszönhető. Egyébként az egész világon így van, ugyanis semmilyen iskola nem készít fel arra, hogy vállalkozók legyünk. Mindenki szakmában gondolkodik, de hogy miként kell vállalatot építeni, az nem sok helyen tanulható, úgyhogy semmilyen elképzelésem nem volt, már ami a vállalkozást illeti. Egy jó állást szerettem volna, ahol maximálisan teljesítek majd és tanulok is persze. Amikor később megalapítottuk az MVÜK-t nem tudtuk, hogy hogyan kell céget építeni, hogyan kell céget vezetni, nem értettünk a marketinghez, nem értettünk a sales-hez. Mivel multiban dolgoztam előtte, pontosan nem értettem semmihez sem, ami ezzel kapcsolatos. Az első két évben egy fillért sem kerestünk, de heti 70 órát dolgoztunk. Aztán utána már volt fizetésem, és az utolsó három-négy év volt az, amikor már nagyon szép osztalékot is ki tudtunk venni a cégből.

-Neked volt valaki, aki segített ebben? Egy mentor?

-Na ez meg a másik, hogy a KKV kultúrájában nincs benne az, hogy tanácsadót vegyenek igénybe, sajnos nekem sem jutott eszembe. Még azok sem kérnek segítséget, akik megengedhetik maguknak. Na jó, kivételek persze léteznek.

-Térjünk vissza a 3rdGEN-re. Hogy tudjátok a potenciális tanácsadóitokat rávenni erre az együttműködésre?

-Megmondom őszintén nincs nehéz dolgunk, mert nyitott kapukat döngetünk. Éppen most tettem le a telefont, egy nagyon komoly vezetővel beszélgettem, aki azonnal igent mondott. Szerintem ennek az az oka, hogy egyrészről a negyvenes-ötvenes korosztálynál már a felsővezetők ott tartanak, hogy bizony kacsingatnak kifelé, keresik az útjukat. Ez az egyik, amiért minket szívesen választanak, a másik pedig, hogy a csapatunk teljesen egyedülálló, illetve az a módszartan, ahogyan építjük ezt a csapatot. Egyszerűen jó egy ilyen kiváló, ilyen hatalmas tudással rendelkező felsővezetői csapathoz tartozni.

-Akkor, amennyiben egy akár induló cég vezetőjének komplex kérdései lennének, nem csak egy csapattag áll majd az illető cégvezető rendelkezésére? 

-Igen, bár fontos hangsúlyoznom, hogy az induló cégek nem a mi látókörünkbe tartoznak, ugyanis nekik egészen az alapokról kell elkezdeni a fejlesztést. Egy tíz fős cégnél már van struktúra, vagy legalábbis kellene, hogy legyen. Amiben a tanácsadóink rettentően profik, az a szervezeten belüli hiányosságok gyors felismerése. Egyébként a kérdés nagyon jó, mert ebben is szeretnénk a piacon nagyon különbözni a tanácsadó cégektől. Minden projektünkben legalább négy felsővezető vesz részt tanácsadóként.

-Mennyit kell várni rátok? Vagy ez az eset súlyosságától vagy fontosságától függ?

-Pont ez volt az egyik szándékunk, hogy semmit ne kelljen várni. A héten például belefutottunk egy 200 milliós árbevételű KKV-ba, amihez hétfőre már találtunk egy interim menedzsert. Az interim menedzsment nagyon izgalmas téma, nagyon kevés cég foglalkozik vele, pedig hihetetlen fontos lenne, hogy egy tapasztalt ügyvezető vegye át rövidtávon, legalább három-négy hónapra a vállalat irányítását, amennyiben az adott cég bajba került. És mondjuk ki, ha bajba került egy cég, arról bizony az ügyvezető tehet. Ilyenkor érdemes legalább néhány hónapra együttműködni velünk. Busásan megtérül, ha azonnal egy megfelelő szakembert alkalmazunk.

-Ti is pár hónapja indultatok. Milyen futó programok vannak jelenleg?

-Igen, ez egy friss kezdeményezés. Van olyan multinacionális cég, ahol elkezdtük egy középvezető business mentoringját, és van olyan KKV, amit cégeladásra készítünk fel. Itt teljes átvilágítás, mindenfajta reorganizáció is szükséges. Rendbe kell tenni a pénzügyeket, a logisztikát, és más egyéb munkafolyamatok is lesznek. Egyik cégünknél HR problémák merültek fel, mert túl gyorsan nőttek, itt HR-rendszert kell felépíteni, és még sorolhatnám. Nagyon sokrétű projektjeink vannak.

-Most, hogy a járványnak vége, úgy gondolom, lesz elég munkátok.

-Igen, rengeteg munka lesz. Egy kicsit félek is tőle, de a viccet félretéve most azért lett hirtelen ilyen sok, mert tettünk egy nagyon izgalmas felajánlást a magyar KKV-knak.  Húsz cégnél díjmentesen végeztünk tanácsadási munkát és mutattuk meg az alapvető irányokat, hogy merre kellene haladni, de természetesen már elindultak a fizetős projektek is.

-Nagyon sokat dolgozol.  Mi az, ami igazán kikapcsol?

-Erre könnyű válaszolnom. A kert, a szabadba kimenni és imádom a fizikai munkát is. Elhatároztam, hogy októberig hétvégenként kertet építek, na és persze a családommal töltöm az időt, a feleségemmel és a gyermekeimmel.

A teljes podcast itt hallgatható meg!

(X)

 

Szerző: M. Kovács Ágnes

Facebook hozzászólások