2021. június 23 , szerda - Zoltán

A passzív alkoholizálás is ártalmas?

Úgy tűnik, nem csupán a dohányzás számít olyan szokásnak, mely a környezet számára is ártalmas lehet, hanem hasonlóképpen az alkoholizálás is számos gondot okozhat az italozó egyénnel együtt élők számára is.

 Research Society on Alcoholism kutatói 1537 első éves kanadai egyetemistát kérdeztek ki egy online felmérés során, és a válaszaik alapján számba vették, milyen problémákat tud okozni a környezet számára az, ha valaki rendszeresen a kelleténél több alkoholt fogyaszt. Az ártalmakat három kategóriába sorolták, az egyik az alvásban és tanulásban okozott zavar (68 százalék), a másik a fenyegetettség érzése valamilyen erőszaktól (44 százalék), a harmadik pedig a veszekedések (64 százalék). A diákok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindhárom ártalmat tapasztalta a legutóbbi félév során, és az alkoholt fogyasztó egyén személyiségtípusától függően különféle hatásokról számoltak be.

A négy érzelem, amely megnöveli a túlzott alkoholfogyasztás kockázatát: a reménytelenség érzése, a szorongás, a szenzációhajhászás és az impulzivitás, ezek közül az első a fenyegetettség érzését növelte az alkoholfogyasztó környezetében élőknél, a második mindhárom fent említett kategóriába eső ártalmat egyaránt magával vonzotta, csakúgy, mint az utolsó kettő, ám az impulzivitás szintén a fenyegetettségérzést növelte meg leginkább.

Mindez a szakembereket arra ébresztette rá, hogy ha ezzel a problémával akarnak foglalkozni, akkor a leghatékonyabb módon úgy lehet közbeavatkozni, ha az érintettek személyiségét sem hagyják figyelmen kívül a problémamegoldás során.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások