2020. április 9 , csütörtök - Erhard

Drága lehet a képmegosztás

Az internet világában minden felgyorsul. Ahogy az is, mikor egy képet töltünk fel magunkról a netre. Ez eddig nem is akkora probléma, az már inkább, hogy mindez mit tartalmaz az adott fotó. Ha mi, esetleg szerettein vannak a képen jogi szempontból semmi akadálya nem lehet a képfeltöltésnek.

Ha a képen más is szerepel rajtunk kívül, akkor a személy kikérheti a képmáshoz fűződő jogát, ami annyit tesz, hogy képfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához szükséges az adott személy hozzájárulása.

Ennek hiányában jogi úton kérheti sérelme orvoslását, a jogsértés megállapításától kezdve a sérelmes helyzet megszüntetésén át a sérelemdíj fizetéséig – írja a D.A.S. Jogszerviz.

Általában a jogi ügyek súlyát és jelentőségét akkor érezzük igazán, ha saját magunk is részesei vagyunk annak. Márpedig a képkészítés során felmerülhet, hogy jogilag nem járunk el helyesen, amennyiben nem kérjük ki a képen látható fél beleegyezését. A felvétel nem csak maradandó képet vagy videót jelenthet, így a Facebook-os élő videóink hátterében feltűnő személyekre is ügyeljünk – írja a Piacésprofit.hu.

A továbbiakat itt olvashatják!

 

Forrás:Piacésprofit.hu

Facebook hozzászólások