2024. április 29 , hétfő - Péter

Ma már nem elegendő a szimpátia a jó munkaerő kiválasztásánál

Fotó: Unsplash

A jó munkaerő kiválasztása komplex tevékenységet és széles körű látásmódot igényel a vállalkozások részéről. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az ideális jelölt kerüljön kiválasztásra? Mikre érdemes még odafigyelni a fő ismérvek mellett, amikre még egy HR szakember sem feltétlenül gondolna egyből?

 A munkaerő toborzás és az azt követő sikeres megtartás rendszerint a HR osztály feladata. Kisebb cégek esetén pedig nem ritka, hogy a cégvezetők tevékenységi köréhez tartozik ezen feladatok sikeres elvégzése is. Bárki is legyen ezekért a felelős, komoly teher hárul rá, hiszen mindkettő létfontosságú a vállalkozások életben maradásához és a fejlődéséhez. Hiába működik elviekben jól egy szervezet, ha nincs megfelelő munkaerő, mely a tevékenységeket az elvárt minőségben elvégezné. Az ideális munkaerő tehát feltétele a hatékony működésnek. A kiválasztáshoz létfontosságú az alapvető vizsgálatok elvégzése, és már itt fontos, hogy szakértő szemmel tekintsünk egy-egy jelöltre, valamint az általa készített önéletrajzra.

„Gyakran tapasztaljuk, hogy a HR osztályon átcsúszik olyan jelentkező is, akinek fenn kéne akadnia a szűrőkön, ha azok hatékonyan működnének. Érdemes  átfogóan megvizsgálni egy jelentkező magánéleti körülményeit, mert ha jelentős problémák állnak fenn családi életében, párkapcsolatában, vagy valamilyen súlyos szenvedélybetegségben szenved, ezen körülmények jobb esetben is csak hanyag munkavégzéshez vagy gyakori hibázásokhoz vezetnek” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a jelentkezők hátterének nem megfelelő ismerete súlyosabb esetekben akár a konkurens cégek üzleti hírszerző tevékenységének is táptalajául szolgálhat.

Érdemes komplexen vizsgálni a korábbi munkaadónál töltött időt is. Ilyenkor azonban nem feltétlenül célravezető az a gyakori megoldás, hogy felhívjuk a megadott referenciát a korábbi helyen. Amennyiben úgymond szabadulni szeretnének az illetőtől, a válasz úgyis egyértelmű lesz. Javasolt ilyen esetben is átfogóan megközelíteni a kérdést. Tanácsos megfelelő szakemberhez fordulni, aki birtokában van azon ismereteknek, hogyan lehet úgy értékes értesüléseket szerezni a volt munkaadónál, hogy annak célja ne derüljön ki.