2020. június 4 , csütörtök - Bulcsú

Mit tegyünk, hogy ne tűnjön zaklatásnak

A New York Times írja, hogy a férfiak egyre nagyobb számban vonakodnak attól, hogy nőket mentoráljanak a munkahelyeken vagy oktatási intézményekben, félve attól, hogy maga is zaklatási ügybe keveredik. Ez az aggodalom nem is olyan földtől elrugaszkodott, hiszen a hírfolyamok tömegével hozzák le a szexuális zaklatás és nemi erőszak tényét, miszerint főként gazdag és befolyásos emberek sorjában fognak belebukni az erőszak vádjába – írja a hvg.hu.

Amint belép a férfi munkahelyére egyre többjüket elfogja a bizonytalanság, hogy mit is tehetnek, mit mondhatnak, hová nézhetnek, ha egy női kollégáról van szó. Bármennyire is bonyolultak a munkahelyi kapcsolatok, az egyértelmű, hogy valamilyen távolságtartás alakul ki a férfi és a női kolléga közt. De valóban ennyire megfélemlítő erejűvé vált a férfiakban a rendszeres zaklatások és erőszaktevések híre?

Két dologról nem szabad megfeledkezni: Az egyik a kontextus, vagyis jelen esetben, hogy milyen környezet veszi körül a férfit, hiszen azért mégiscsak egy munkahelyről beszélünk. Azaz tudni kell kezelni, ne adj Isten türtőztetni magát egy férfinak, ha egy csinos kolleginát sodor a munkahelyére az élet. Persze, nem könnyű egy látszólag csábos mosolynak ellenállni, a férfiak ezt általában félre is értik, de hát a nők már csak ilyenek.

A másik kedves férfiak, próbáljunk úgy hozzáállni egy nőhöz (kizárólagosan) munkakörnyezetben, mint egy szekrény méretű férfihoz, abból nem lesz baj. Máris elmegy az érdeklődési és vonzalmi kedvünk a hölgyeményről, ha úgy kezeljük, mint egy nagy darab, szőrös férfit.

Facebook hozzászólások