2023. május 30 , kedd - Zsanett, Janka

Megállapodás az építőipar teljesítményének növeléséért

Az építőipar teljesítményének növelése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: decemberben 20 milliárd forintos kerettel pályázati lehetőséget nyitnak az építőipari vállalkozásoknak, amellyel technológiai, automatizálási eszközök beszerzését támogatják, segítve az ágazat szereplőinek a kapacitások bővítését és a technológiai váltást.
Új lakások vásárlása esetén az 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) 2019. december 31-ig vehető igénybe, tehát a kedvezmény még több mint két évig él. A határidő felülvizsgálata jelenleg nem szerepel a kormány napirendjei között, de ha a folyamatos egyeztetések során az ágazat szereplői erre szakmai javaslatot tesznek, azt a kormány vizsgálni fogja – hangsúlyozta Varga Mihály.
A nemzetgazdasági miniszter felidézte: az építőipar az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a magyar gazdaságnak, teljesítménye 27 százalékkal bővült az első háromnegyed évben és jelentősen emelkedett a szektorban dolgozók létszáma is.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy folytatódik a panelprogram. Elmondta, 800 ezer panellakás van Magyarországon, ezek megújítása a gazdaságnak is érdeke, mert további megrendeléseket kaphat az építőipar, az építőanyagipar, és újabb munkalehetőségek jönnek létre.
A miniszter tájékoztatása szerint módosítások várhatók a szakképzésben és a felnőttképzésben, még pontosabban a gazdaság igényeihez igazítanák a képzéseket.
Varga Mihály hangsúlyozta, a most aláírt megállapodással új korszakot indítanak el, az ágazat számíthat a kormány együttműködésére.

 

Forrás: MTI/HRGlobe