2024. június 14 , péntek - Vazul

„Dübörög az építőipar, de a szakembereket lasszóval kell fogni”

A szakemberhiány, valamint az építőanyagok árának emelkedése is egyre nagyobb gondot okoz az építőiparban, ennek ellenére még mindig nagyon sok az építkezés. Mánya Zsolttal, a MAVIT Building tulajdonosával beszélgettünk a témáról.

-A mi cégünk  már több mint 20 éve alakult, és azóta is működik töretlenül. A válság sem fogott ki rajtunk, ami annak köszönhető, hogy nagyon jó a szakember gárdánk.

-Akkor ez valóban nagy  dolog,  mivel a hírek is arról szólnak, hogy mostanában egymástól csábítják el a jó munkaerőt a cégek.

-Az állami megrendeléseknek köszönhetően, illetve a szakember állomány külföldre vándorlása miatt most idézőjelben egy kicsit ideges az építőipar. Valóban nehezen találni szakembereket, mert vagy külföldre mentek, vagy az állami beruházásokon dolgoznak, amik felszívják a szakemberállományt. De már az állami beruházásokon dolgozó cégek sem találnak megfelelő munkaerőt.

-Ha önöket megkeresi egy cég vagy magánszemély, mi az első kérdésük?

-Hogy van-e terv, van-e egyáltalán telek. Sokszor úgy keresnek meg, hogy egyik sincs. Mostanában a sok elérhető hitel miatt egyre több a munka. Jelenleg a magánszemélyek rendelnek többet, most ez a tendencia, ők vannak többségben.

-A tervkészítésben tudnak segíteni?

-Mi partnerekkel dolgozunk közösen, őket ajánljuk, együtt tudunk segíteni az ügyfeleknek.

-Milyen lakásokat álmodnak meg legtöbben?

– Ami jellemző, hogy a közösségi terek nagyok legyenek, tehát a konyha, étkező, nappali.  A szobák kisebb alapterületűek. Viszont, ha igény lesz rá a későbbiekben a válaszfalak elbontásával, vagy hozzáépítéssel lehetőség lesz a további bővítésre.

-Passzív házak?

-Ha valaki nem akar függni az energiaáraktól, akkor mindenképpen érdemes ilyet építeni, de tény, hogy drágák jelen pillanatban. Vannak igen jó hőszigetelő anyagok, amik bőven megfelelnek a mai kor kihívásainak. Erre vonatkozóan van EU-s szabályozás, 2020 december 31-től pedig már csak olyan házakat lehet építeni, amelyek majdnem passzív házak.

-Egy hagyományos ház valamilyen módon passzív házzá alakítható?

-Nem, mert akkor az alaphoz is hozzá kell nyúlni. De ha kap egy jó hőszigetelést, ajtó és ablak cserét, esetleg levegőztető rendszer kerül beépítésre hőcserélővel, akkor már nagyon közel járnak hozzá.

-Elektromos fűtést alkalmazzunk a házunkban, vagy inkább maradjunk a jól bevált gázfűtésnél?

-Ha be van vezetve a gáz a telekre, illetve az épületbe, akkor a gázfűtést javaslom, mivel ma még mindig ez a legolcsóbb megoldás, amennyiben a havi fenntartási költségek szempontjából vizsgáljuk. Az épületen belüli beruházás költsége általában megegyezik az elektromos fűtési megoldások költségeivel. Ha azonban nincs még gáz bevezetve a telekre, akkor érdemesebb elgondolkodni az elektromos fűtési rendszereken. Igaz ugyan, hogy a fenntartási költsége egy kicsit magasabb, mint a gáznak, de ez utóbbi beruházási költsége jóval nagyobb és csak sok-sok év múlva térülhet meg. A mai elektromos fűtéseknél nincs szükség különböző tervekre, engedélyekre, kéményre. Nincs szénmonoxid veszély, nem terheljük a környezetünket. Az elektromos fűtés nagyon tiszta, nagyon egyszerű, nagyon könnyen szabályozható és napelemmel is ki lehet egészíteni.

 

( HRGlobe )