2024. május 14 , kedd - Bonifác

„Nem kell űrmérnöki tudás, elég, ha a Földön járnak az építőipari szereplők”

Fotó: Pixabay

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) bejelentette, hogy jövőre űrmérnök és építmény-informatikai mesterképzést is indít.

A hírre sokan felkapták a fejüket, de azért jó tudni, hogy bár lehetnek hasonlóságok a tanulmányokban, két különböző területről van szó. Az mindenképpen közös bennük, hogy hiánypótló és a jövőre felkészítő képzésekről van szó. A technológiai felzárkózás korát élő magyar építőiparnak égető szüksége van a hatékonyságot növelő digitális fejlesztésekre. A jó hír az, hogy a kezdeti lépések megtételéhez nem kell mesterfokú tanulmányokat folytatni, az alapok elsajátításához kevesebb, mint egy óra is elegendő.

Az építményinformatikai képzés vonzerejét az is növeli, hogy az oktatás angol nyelven zajlik, így az ott végző szakemberek nemzetközi környezetben is hasznosítani tudják megszerzett tudásukat. A BME azt ígéri, hogy a hallgatók az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos kihívások informatikai, valamint építőmérnöki tudást igénylő problémáinak megoldására is alkalmassá válnak. Az egyetem vezetése abban bízik, hogy 2022-ben a gazdasági mellett a műszaki, az informatikai és a természettudományi képzési területet választó jelentkezők száma is növekszik, mert az intézményben minden karon olyan szakembereket képeznek, akik akár tíz-húsz év múlva is versenyképesek lesznek a munkaerőpiacon.

A magyar építőipar számára a digitalizáció jelentheti az egyik kitörési pontot a ma még több területen tapasztalható technológiai elmaradottság felszámolására, a versenyképesség javítására. A piacon már számos építőipari, épületüzemeltetési szoftver érhető el, amelyek segítségével a projektek résztvevői óramű pontossággal hangolhatják össze a munkafolyamatokat a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen az épületek fenntartásáig, működtetéséig. A digitalizációtól ma többnyire azért idegenkednek a hazai építőiparban, mert költséges és időigényes befektetésnek tartják az átállást, miközben a nemzetközi (és most már egyre nagyobb számban a hazai) példák ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. A beruházás gyorsan megtérül.

„A projektek résztvevői között folyamatos, valós idejű információáramlást biztosító szoftverek használata alapszinten rendkívül gyorsan elsajátítható. Akinek van okostelefonja és gyakran megfordul a közösségi médiafelületeken, vagy rendelt már valamit online, néhány perc alatt minden, a munkájához nélkülözhetetlen funkció működését megismerheti, elsajátíthatja. A digitális megoldások használatának eszközigénye minimális, az építési területeken elegendő hozzá egy megbízhatóan működő okostelefon vagy egy táblagép” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.