2020. június 3 , szerda - Klotild

Mesterséges intelligencia adta vissza a hangját egy rádiósnak

Fotó: Pixabay

Az amerikai rádióriporter, aki egy ritka idegrendszeri betegség miatt két éve nem tud beszélni – írta a BBC hírportálja. Az 54 éves Jamie Dupree, a Cox Media riportere “új hangját” a skót CereProc technológiai cég készítette.

Korábbi hangfelvételei alapján “megtanították” egy ideghálózatnak – ami a gépi tanulás működésének alapja -, megjósolni, hogy fog Dupree elmondani egy szöveget.
“Ez megmentette az állásomat és a családomat az anyagi csődtől. Nincs túl sok lehetőség az olyan rádióriporter számára, aki nem tud beszélni” – mondta a BBC-nek a rádiós.

Dupree 35 éven át politikai tudósításokat készített az Egyesült Államok Kongresszusából. 2016-ban kezdte elveszíteni a hangját, bár hangszálai, torka és gégéje rendben voltak. Hosszas vizsgálatok után megállapították, hogy ritka idegrendszeri zavar miatt a nyelve előreesik a szájüregbe és a torka megfeszül, valahányszor meg akar szólalni, így képtelen egyszerre két-három szónál többet kimondani.

A riporter mégsem hagyta abba a munkát, interjúkat írt, de az éterből lényegében eltűnt a hangja.  Dupree június 25-től újra “megszólalhat”: megírja a szövegét, amit egy program beszéddé alakít és az ő hangján hangzik el a rádióban.
“Kétségtelen, hogy én szólalok meg, ugyan kicsit robotszerűen, de senki sem ígérte, hogy tökéletes lesz” – mondta Dupree.

 

Facebook hozzászólások