2024. április 17 , szerda - Rudolf

„Yoko exe” a Ludwig múzeumban állít ki

Fotó: Ludwig múzeum

Sam Havadtoy, azaz Havadtőy Sámuel művészete a belsőépítészet és a képzőművészet határán mozog. A Ludwig Múzeumban nyílt kiállítása arra a 20 évre koncentrál, amit Yoko Ono társaként New Yorkban töltött, és központi motívuma a sakk: naponta háromszor is sakkozott a John Lennon egykori feleségével – írja a welovebudapest.com.

A művésznek nem ez az egyetlen kiállítása itthon. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban a művész legújabb munkáiból, a belvárosi Makláry Kálmán Galériában nyomataiból láthatunk ízelítőt.

De ki is ő? Havadtői Sámuel néven született 1952-ben. 19 évesen  1971-ben disszidált. Először Angliában, majd New York-ban próbált szerencsét, ahol autodidakta módon belsőépítésszé képezte magát. 1975-ben saját üzletet nyitott, ahová egy nap betévedt Yoko Ono és John Lennon, innentől Sam lett az ő lakberendezőjük. Megbízásaikkal és barátságukkal megnyitották számára az utat a vezető művészeti körökbe.

A csipke a Yoko Onoval töltött évei alatt kezdte el érdekelni. Amit korábban csupán giccses dekorációs elemnek tartott, arra már a nők művészi kifejezésének eszközeként tekint.

A kiállításon videón láthatjuk, amikor egy Yoko Ono-képet, szitatechnikával rámásolta az utolsó levelét, lefedte csipkével, és átfestette – így sikerült végleg feldolgoznia szakításuk történetét.