2021. április 17 , szombat - Rudolf

Új korszak kezdődött az agykutatásban

Fotó: agykutats.hu

A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába. A műtétet az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben végezték.

A ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével került sor  beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye. A robot kapcsolatot teremt a műtéti terv háromdimenziós agymodellje és a műtőben fekvő beteg valódi agya között.

Nagypontosságú célzás, rövidebb műtét

A robot némileg leegyszerűsítve egy programozható, automatizált célzókészülék, amely kapcsolatot teremt a műtéti terv háromdimenziós agymodellje és a műtőben fekvő beteg valódi agya között. A ROSA használatának előnyeit talán az mutatja a legjobban, hogy egy epilepsziaműtétnél – amikor diagnosztikus céllal 15-20 elektródát implantálnak az agyba – 10-12 óra helyett mindössze 3 órára csökkenhet a beavatkozás hossza (a klasszikus sztereotaxiás módszerrel szemben). A Parkinson-kór műtéteinél pedig a robot 0,6 milliméteres célzási pontossága jelent nagy előnyt, mivel az agy mélyén elhelyezkedő célpont mérete egy 3×6 milliméteres mag hátsó harmada.

A 70 éves férfi tünetei már a műtét alatt megszűntek, jelenleg is jól van.

Facebook hozzászólások