2024. április 26 , péntek - Ervin

Hiánypótló HR képzés indul Magyarországon

Fotó: Pexels

A toborzási területen is egyre súlyosabbá váló munkaerőhiány miatt új, gyakorlatorientált képzést indít a Grafton. A projekt azért is egyedülálló, mert a képzés idejére a cég fizetést ad. Akik elvégzik a Recruiter Bootcampet, junior toborzókká válhatnak ügynökségi vagy akár vállalati oldalon. A kezdő recruiterek bére bruttó 400-450 ezer, a tapasztalt toborzóké 600 ezer és 1 millió forint között mozog.

Minden korábbi rekordot megdöntve, 2600 milliárd forint értékben érkeztek új befektetések Magyarországra tavaly, azonban a munkaerőhiány miatt a vállalatok egyre nehezebben találják meg a képzett dolgozókat az egyes pozíciókra. Ma már mélyebben húzódnak a problémák, mint korábban, hiszen toborzókból is hiány alakult ki, a szakma pedig nem kap elegendő fókuszt az oktatásban, ezért a Grafton úgy döntött, hogy elindítja a Recruiter Bootcampet, áll a közleményükben.

Az IT bootcampekhez hasonlóan az a cél, hogy a jelentkezők rövid idő alatt megszerezzék azt a tudást, amivel el tudnak indulni a pályán. A projekt azért is egyedülálló, mert a képzés idejére a Grafton fizetést ad. A rövid és intenzív képzésen résztvevők megismerik a modern toborzási módszereket a fizikai, a szellemi dolgozók, illetve a vezetők kiválasztására kiterjedően.

A gyakorlatorientált képzés az egyetemi szakok egyik hiányosságára is felhívja a figyelmet. A gazdasági, HR-képzések között ma nincs olyan, amelynek a toborzás a specializációja, ezért a vállalatoknak hosszú ideig tart, amíg a pályakezdő toborzókat betanítják. A Grafton 240 órás képzése ezt az időszakot csökkenti le jelentősen. „A recruiterek betanulási ideje általában 3-5 hónap egy vállalatnál, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy produktívan tudjanak toborozni. Az a célunk, hogy a képzésünket elvégzők gyakorlatilag az első munkanapjuktól képesek legyenek erre” – mondta Palásti G. György, a cég ügyvezetője. „A vállalatoknak általában nincs elegendő toborzójuk ahhoz, hogy bővülni tudjanak. Ezt a problémát is enyhíteni tudjuk.”

Elsősorban felsőfokú tanulmányaik végén járóknak és pályakezdőknek lehet jó döntés ez a képzés, de karrierváltók előtt is nyitott a lehetőség: a tapasztalatok szerint ugyanis igazán jó recruiterek lesznek azokból, akik abból a szakmából érkeznek, ahová később toboroznak. A jelentkezéshez nem feltétel a gazdasági képzettség, de az angol nyelvtudás igen. A hat hét során napi 8 órában oktatják a Grafton szenior kollégái azokat, akiket felvesznek a képzésre. „A legjobb jelölteket szeretnénk megszólítani, a program során pedig a legkiválóbb toborzókat neveljük ki a piacra, ezért már a kezdetektől fogva fizetünk bért, ösztöndíj jelleggel.  Azok számára, akik elvégzik a Recruiter Bootcampet, minden technikai eszköz, csatorna, tudás rendelkezésre áll, hogy profi recruiterré váljanak. Ez egy olyan ugródeszka, ami még nem volt a hazai munkaerőpiacon” – tette hozzá Palásti G. György.

A munkaerőhiány miatt ráadásul a toborzók kereseti lehetőségei is folyamatosan javulnak. A Grafton Salary Guide kutatása szerint a junior recruiterek bére bruttó 400-450 ezer forinttól indul, a tapasztaltabb kollégák pedig minimum 600 ezer forintot kapnak az ügynökségeknél, de jutalékokkal együtt nem ritka az 1 millió forintos bér sem. Vállalati oldalon – ahol nincs jutalék – bruttó 600-800 ezer forintot kereshetnek a toborzók. A gyorsan fejlődő recriuterek 3-4 év alatt szeniorrá válhatnak, 7-10 év tapasztalattal pedig vezetői pozícióba is kerülhetnek.