2020. szeptember 18 , péntek - Diána

Veszélyezteti egészégünket a klímaváltozás

A természeti környezetünket érő negatív hatások sora a klímaváltozás letéteményesévé vált, azonban ezek a változások nemcsak a környezetünket veszélyeztetik, hanem egészségünket is.

Az Egyesült Államokban az asztmás megbetegedések száma 1980 óta megnégyszereződött. Kutatások eredményei támasztják alá, hogy a megnövekedett szén-dioxid kibocsátás, a parlagfű és más allergén növények a túltengő pollentermelése állhatnak ennek hátterében.

Vannak olyan talajgombák, amelynek spóratermelése a szén-dioxid hatására megnövekedett. Ezek a növények által termesztett túltermelések belejutnak a nagyvárosok levegőjébe, ezáltal tüdőnkbe, így okozva krónikus és akut tüdőbetegségeket.

Az állatok által terjesztett különféle fertőzéseknek (dengue- láz, malária, álomkór, sárgaláz stb.) kedvez a hőmérséklet növekedése, ezáltal megnövekszik a kórokozókat terjesztő rovarok szaporodása.

A hasmenés is összefüggésben van a klímaváltozással, mivel mind az árvíz, mind a szárazság növeli bélrendszeri megbetegedések kockázatát. A WHO felmérése szerint a 2000-ben, a világban bekövetkezett hasmenéses megbetegedések 2,4%-a, a maláriás esetek 6%-a a klímaváltozás következménye.

Az enyhe telek következtében olyan betegségek „telelnek át”, melyek fertőzők lehetnek az emberekre (pl.: lyme-kór). A hőmérséklet emelkedésével a hőhullámok okozta szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve halálesetek is jelentősen megszaporodnak. Emellett az ételmérgezések, szalmonellózis is egyre gyakoribbá válnak.

Az ózonréteg csökkenésével a bőrdaganatok száma is jelentősen megnövekedik, de a fényérzékenység, kötő-és szaruhártya betegség előfordulása is egyre gyakoribbá válik.

Talán mindenki számára világossá válik, hogy mindez egy égető probléma, aminek megoldása mindannyiunk közös feladata, a környezet védelmével pedig saját egészségünket is óvjuk!

 

Forrás: kamaszpanasz

Facebook hozzászólások