2023. december 6 , szerda - Miklós

Tippek a téli bőrápoláshoz

A hideg, az alacsonyabb páratartalom, a lakások fűtése különösen megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik, kellemetlen tünet is: a viszketés. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket?

Télen könnyen kiszárad, kipirosodik, kireped a bőrünk, s az arra hajlamos embereknél az ekcémás elváltozások is kialakulhatnak a hideg hónapokban. Hogy elkerülhessük a zavaró tüneteket, nem árt néhány tanácsot megfogadni.

Télen zsírosabb, sűrűbb állagú krémeket használjunk, ezek sokkal hatásosabbak ilyenkor. Jó eredményt érhetünk el, ha a testápolót a tusolás után, a még kissé nedves bőrre kenjük.

A forró víz és a szappan szárítja a bőrt: bánjunk óvatosan ezekkel.

Bizony a túlzásba vitt tisztálkodás is árthat a bőrünknek. Ha naponta többször tusolunk, azzal „leradírozhatjuk” a bőr természetes hidratáltságát. Napi egyszeri fürdés tökéletesen elég.

Óvjuk bőrünket a széltől. Amennyire lehet, tekerjünk sálat az arcunkra, hordjunk kesztyűt és sapkát, az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel. A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a kézkrémek gyakori használata is.

Párásítsunk a lakásban, irodában. Ügyeljünk azonban arra, hogy rendszeresen tisztítsuk a készüléket és a vizet is cseréljük, így elkerüljük a penészgombák megjelenését.

Télen is védekezzünk a nap káros hatásai ellen: a 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz jók, de ha a szabadban sportolunk – gondoljunk például a napfényes sípályákra – , ennél erősebb védelemre is szükség lehet. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja és megnő a bőrdaganatok kialakulásának esélye is.

Gondoskodjunk D-vitamin pótlásról. Mivel ezt a hormonként viselkedő vitamint nyáron a bőrünk állítja elő a napfény segítségével, télen nyilván alacsonyabb mennyiséghez jutunk belőle. Mielőtt azonban bármilyen mennyiségű és minőségű készítményhez fordulnánk, érdemes egy egyszerű vérvétellel ellenőriztetni a vitamin szintünket.

 

Szerző: M.J.