2023. szeptember 28 , csütörtök - Vencel

Vikidál 70, Zeffer 60, Mobilmánia 10 – 3. rész

„A közönség hisztérikusan örült, hogy újra autentikusan, Hammond orgonával hallhatja a P.Mobil dalokat, ahogy régen.” Zeffer Andrással beszélgettünk a jubileumi koncert kapcsán.

-2008-ban különleges felállásban alakult meg a Mobilmánia zenekar, hiszen mind az öt tag – közöttük három énekes – egykor a P.Mobil-ban is játszott. Hogyan alakult ki ez a felállás?

-A betegségem után – kilenc hónapig voltam kórházban – nagyon szerettem volna eljátszani a „Főnix éjszakája” című dalt. Beszéltem a P. Mobil zenekar vezetőjével erről, aki ezt kerek-perec elutasította. Ekkor kitaláltam, hogy mivel mániákusan szeretem a P.Mobil időszakomat, alapítok egy zenekart, aminek a neve: MOBILMÁNIA. Meg is alapítottuk, egykori P.Mobil tagok: Vikidál Gyula, Tunyogi Péter, Zeffer András, Rudán Joe, Kékesi „Bajnok” László, mint állandó tagok, illetve az akkori Rock Band zenekarom tagjai lettek a kísérő zenészek.

(Mobilmánia zenekar)

A közönség hisztérikusan örült, hogy újra autentikusan, Hammond orgonával hallhatja a P.Mobil dalokat, ahogy régen. Pillanatok alatt felfutott a zenekar, 2008 szenzációja lett és rengeteg meghívást kaptunk. Mi  50 előadást terveztünk, erre szerződtünk le, de 2008 végén az EMI lemezfelvételi ajánlatot tett nekünk.

-Saját album készítésére – ha jól tudom – Horváth Attila beszélt rá benneteket, és ő lett a zenekar szövegírója.

-Horváth Attilával 1996 óta dolgozunk együtt. Az összes TRB és Rock Band dal szövegét ő írta. Mi folyamatos munka- és baráti kapcsolatban vagyunk.

(Zeffer András és Horváth Attila)

Ő javasolta, hogy ne húzzuk le a rolót 50 előadás után, hanem csináljunk egy önállóan működő zenekart. Ha már megvan a lemezszerződés, írjunk vadonatúj dalokat. Egyetértettünk vele, hogy ne csak a „Menj tovább” és a „Kétforintos dal” Mobil nótákat játsszuk egész életünkben. Remek döntés volt, hiszen jövőre ünnepelhetjük Mobilmánia zenekar 10. születésnapját.

-Sajnos, az első lemezetek megjelenését Tunyó már nem élhette meg. Hogyan emlékeztek meg róla?

-Vikidál Gyuszi írt egy dalt „Velünk leszel mindig” címmel. Nagyon nehezen éltük meg az elvesztését, mert ez egy nagyon vidám, jól sikerült év volt, melynek végét ez a tragikus esemény árnyékolta be.

Tunyó a lemezszerződésben benne volt, de a teljesítésnél már nem lehetett ott. Ekkor volt egy megbeszélés a kiadó és a zenekar között, hogy hogyan tovább. Sikerült elérni, hogy Tunyó családja is megkapja a ráeső anyagi részt, ami nagy segítség volt nekik ebben a helyzetben.

-Az eredeti felállásból Kékesi „Bajnok” László van a zenekarban állandó tagként. Úgy tudom, hogy már 37 éve zenéltek együtt. Minek köszönhető?

-Mi 1980-ban kezdtünk együtt zenélni, amikor a P.Mobil-ba kerültem. Azóta minden formációban együtt maradtunk, mondhatjuk azt, hogy „összenőttünk”. Nagyon régi barátság ez, rengeteg közös élmény, ami minket összetart. Nem is tudom elképzelni, hogy más basszusozna helyette, ez egy nagyon erős baráti és szakmai kötelék. Tudjuk azt, hogy bármikor számíthatunk egymásra.

(Kékesi „Bajnok” László és Zeffer András)

Ugyanígy van Donászy Tibivel is, akivel a TRB zenekar óta vagyunk együtt.

-Hogyan születnek a dalok?

-Aki az alapötletet hozza, az a dal szerzője. Nyilván ezt gatyába kell rázni, mindenki hozzáteszi a magáét. A szöveg az Attila privilégiuma, mi gyakorlatilag nem tudnánk jobbat írni. Közel 25 éve ismerjük egy mást, nagyon sokat beszélgetünk, így minden Mobilmánia dal olyan, amit mindenki magáénak érezhet. Ez olyan költői nagyság, ami nem is tudom, hogy lesz-e még.

-Nem rég jelent meg a zenekar legújabb CD-je „Vándorvér” címmel. Néhány szót mondanál róla?

-A „Vándorvér” a negyedik stúdió album és a tíz vagy tizenkettedik Mobilmánia kiadvány. Ez a lemez nagyon kellett nekünk. Egyrészt jövőre 10 éves a zenekar, másrészt énekes váltás is volt a közelmúltban, egy új hangot is be kellett vezetnünk. Nagy izgalommal álltunk a lemeznek, melyen 14 dal szerepel. Rengeteg alapötlete volt az új énekesünknek, Gamsz Árpinak, amit aztán együtt hangszereltünk. Nekem is sok szerzeményem van a lemezen, a gitárosunk Nusser Ernő is hozott két dalt, valamint a „Bajnok” is hozta a szokásos két dalát, így összeállt a 14 dal.

Szerintem, egy nagyon jó minőségű hard rock lemezt sikerült készíteni, ami a mai kornak is megfelel.

-Jól tudom, hogy egy régi álmod is teljesül az önálló, 2018. január 6-i Aréna koncerttel?

-Igen, önálló koncertünk még nem volt a Papp László Sportarénában. Vikidál Gyuszival 9 hónapja beszélgettünk először arról, hogy a 2018-as év több szempontból is jubileumi év lesz: Ő 70 éves, én 60 éves és a Mobilmánia 10 éves lesz. Egy álom válik ezzel valóra, nagyon várjuk már, rengeteget dolgozunk, készülünk.

A koncert két részből áll majd, szünettel. Vikidál Gyuszi kezd majd a 70 éves jubileumi évével – 50 éve van a szakmában -, ami durván 25 év rockandroll, 25 év musical és rockopera szerepek. Ebben a részben lesznek a musical és rockopera dalok, valamint Dinamit, P.Box és MHV dalok. A koncerten közreműködik egy szimfonikus zenekar is. A második részben megszólalnak a P.Mobil, TRB és természetesen a 10 éves Mobilmánia dalok is.

Köszönöm a beszélgetést Zeffer Andrásnak, mindenképpen ott leszünk!

 

A Zeffer Andrással készült interjút itt olvashatja!

A Vikidál Gyulával  készült interjút itt olvashatja!

(Fotók: Zeffer András)

 

 

Szerző: Aufmuth Gábor