2023. szeptember 28 , csütörtök - Vencel

Ha volt a családban, akkor valószínűleg örököljük

A magyarok körében az érrendszeri betegségek vezető problémának számítanak. Az érrendszeri betegségeket megelőző panaszokat sok esetben nem vesszük elég komolyan, pedig igenis oda kellene rájuk figyelni.

A trombózis az egyik ilyen rizikófaktor, ami sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki, ha a családban már előfordult. A megfelelő véralvadás a szervezet számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ha abban hiba keletkezik, az az életet is veszélyeztetheti – írj a Vital.hu.

Amennyiben a véralvadás túlzott mértékben megy végbe, az az erekben thrombus kialakulásához vezethet. A vérrög pedig a kialakulási helyéről leszakadva a véráramlás útján eljuthat a létfontosságú szervek fő ereibe is, ahol elzáródást okozva olyan katasztrofális állapotokat hozhat létre, mint pl. az életveszélyes tüdőembólia.

Amennyiben van hajlam a trombózisra, az vérvétel után kimutatható. Ha a feltételezés igazolást nyer, az orvosok gyors életmódváltást javasolnak. Lényeges, hogy a trombózis öröklése nem közvetlenül a szülőktől, hanem távolabbi rokonoktól is örökölhető. Érdemes tehát nem félvállról venni.