2019. június 25 , kedd - Vilmos

Az ujj hossza és a sporttehetség között van összefüggés?

Egy friss apák-fiúk tanulmány szerint van összefüggés az ujjhossz és az atlétikai képességek között – olvashatjuk a University of North Dakota anyagában.

A Journal of Early Human Development című szaklapban publikált anyag azt vizsgálja, hogy vajon a mutató- és gyűrűsujj hossza összefügghet-e az izomerővel. Minden jel arra mutat, hogy a válasz a kérdésre igen: a két ujj hosszának aránya alapján következtetni lehet a fiúk izomerejére is.

„Vizsgáljuk csak meg az ujjainkat: melyik a hosszabb vajon? A mutatóujj vagy a gyűrűsujj?” – teszi fel a kérdést a kutatást vezető Grant Tomkinson. A férfiaknál a gyűrűsujj általában hosszabb, mint a mutatóujj, míg nőknél a két ujj általában nagyjából egyforma hosszú.

Úgy tűik, hogy az ujjak hosszának alakulása még magzati korban eldől, attól függően, hogy mennyi tesztoszteront termel a magzat. Ez a tesztoszteronmennyiség pedig nagyban meghatározza azt is, hogy milyen izomerővel rendelkezik majd a későbbi felnőtt.

Ha tehát a gyűrűsujj hosszabb, a fiú jó eséllyel erősebb lesz, mivel magzati korban több tesztoszteronnak volt kitéve szervezete.

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások