2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

A leggyakoribb karriergyilkos email-húzás

A mosolygós fejecske az emailekben egy kedves gesztus lehet akkor, ha már ismerjük azt, akivel a kapcsolatot felvesszük, egyébként azonban azt sugallja, hogy nem vagyunk kompetensek.

„Az üzleti levelezés bevezető fázisában a szakemberek szerint a smiley tilos: nem kedvességet és megértést üzen ugyanis, hanem gyengeelméjűséget és inkompetenciát sugároz” – fogalmaz a kutatást vezető Ella Glikson, az izraeli Ben-Gurion Egyetem munkatársa.

A kutatás során a szakemberek 29 ország 550 résztvevőjének elektronikus levelezését vizsgálták. A kérdés az volt, hogy milyen üzleti mailek születnek, és ezeket mennyire értékelik kompetens lépésként a címzettek. Az üzenetek egy részében ott sorakoztak a smileyk.

„Felfedeztük, hogy ezek a smileyk egyáltalán nem generáltak melegséget, rokonszenvet, és közvetlen hangulatot sem teremtettek. Ehelyett a címzettek úgy érezték, inkompetens emberrel van dolguk, aki nem ért ahhoz, amit csinál” – mondja Glikson.

Amikor ezzel szemben már ismerősökről van szó, akik egymással mailben kommunikálnak, a smiley az üzleti világban sem tabu, ilyenkor azonban már a másik fél tényleges kompetenciája ismert, tehát nem válik kérdésessé.

Az anyag a Social Psychological and Personality Science című szaklap friss számában jelent meg.

 

 

Forrás: Medipress