2020. október 23 , péntek - Gyöngyi

C’est La Vie – jelek a sorok közt

Mi kell a jó íráshoz? Mitől fog neked tetszeni? Mitől fogod úgy érezni, hogy ez neked szól, neked szánom? Fogalmam sincs. De abban biztos vagyok, hogy jól írni csak akkor fogok tudni, ha jól tudok olvasni is.

Nem, nem a betűket. Hanem a köztes részt. A sorok köztit. Meg a jeleket. Csak akkor fog menni, ha észreveszek, ha észreveszem, amit kell. A légüres tereket, a ki-nem mondott szavakat, a le nem írt betűket, a szemforgatásokat, a képeket, a képtelenségeket, az üzenteket.

Olvasunk mi minden percben. Azt mondjuk megérzés, meg első benyomás. Van a vicc is neten, hogy “én megmondtam”, aláírás a “megérzésed”, vagy valami ilyesmi. Nem, nem hiszem, hogy megérzés lenne. Szerintem csak gyorsolvasás. És a jó olvasó, jól is lát.

De miért nem hiszem el sosem amit látok? Miért? Miért írom újra és újra felül azt, amit olvasok, amit látok és bizonyosan jól látok! Tudom, mert mindig is jó volt a szemem. Ez nem boszorkányság. Csak nagyon, de nagyon kell tudni figyelni. Mert nehéz? Mert nem tetszik? Mert nem hiszem el? Mert nem akarom elhinni? Mert sokkal, de sokkal könnyebb azt látni, amit látni akarok. Ez az önáltatás, eh? Igen, ez az.

Minden jel. Minden. A nemjel is jel.

Milliónyi inger és kommunikáció, sok-sok kapcsolat és interakció, beszélgetés, telefonálás, cset. Sok barát, haver, a család, az ismerős, a bolti eladó. Hogyan tájékozódsz? Honnan tudod kire számíthatsz igazán? Kinek fontosabb az önös érdeke és kinek vagy fontos te magad? Mikor megszületünk még tudjuk. Beszéd nélkül is tudunk olvasni. Látom, ahogy a lányom pontosan ért mindent, tudom, hogy olvas mindenkiből, még ha nem is érti a szavakat. Pontosan azokat a jeleket értik a kicsiket, amiket a beszéd aztán később elfed.

Mindenki kommunikál, mindenki minden percben: közöl. Öltözködik, grimaszol, felvesz egy testtartást, hangot lejt, pupillát szűkít. Jó volna bízni, megbízni a tudásban, abban, ami bennünk van a kezdetektől fogva.  Amiben a kisbabák a legjobbak. Az olvasás!!

 

Szerző: Timinka

Facebook hozzászólások