2024. június 15 , szombat - Jolán

Szána Patrik harmadik lett

Kiemelkedő sportágtörténeti  siker született az augusztus 3. és 11. között megtartott ll. Ifjúsági Muay Thai Világbajnokságon Bangkokban, Thaiföldön. A 16 éves Szána Patrik a harmadik helyet szerezte meg a junior kategóriában.

 Az Ifjúsági Világbajnokságot 2016 óta tartják önálló eseményként a felnőtt világbajnokságon majdan résztvevő utánpótlás csapatok számára. A Nemzetközi Muay Thai Szövetség 1993 óta, amelyen mindössze 20 ország vett részt, 18 Világbajnkoságot rendezett meg, a legutóbbi versenyen azonban már a 130-at is meghaladta a résztvevő országok száma.
A nemzetközi  muay thai élettől nem lemaradva, Magyarországon 1994-ben rendezték meg első alkalommal. A Világbajnokságot számos ország területén rendezték meg, nem csak Thaiföldön, hanem például Szingapúrban, Kazahsztánban, Oroszországban és Svédországban is. 2016. december 6-tól várólistás jelleggel olimpiai sportágnak tekintik a thai boxot, azóta a magyar szövetség is egyik fő feladatának tartja sportág népszerűsítését és megfelelő utánpótlás csapat kinevelését.

Az augusztusi világbajnokságra Nagy Balázs, az utánpótlás csapat vezető edzőjének segítségével a Re-Gym ifjú versenyzője, Szána Patrik utazott idén. Patrik tavaly megnyerte az Ifjúsági Világbajnokság kadett korosztályában az első helyet, idén kategóriájában a legfiatalabbként, 16 évesen küzdött a  junior kategóriában (16-18 év),  ahol a jól megérdemelt bronz érmet szerezte meg a 16 induló között. A döntőbe jutásért sajnos kikapott koreai ellenfelétől, de rendkívüli sporolói mentalitással még sérülései  ellenére is példamutató hozzállással, szívét-lelkét beletéve képviselte kis hazánkat a nemzetközi megmérettetésen. Szána Patrik a Re-gym sportolója, edzőinek hatalmas szerepe van a zseniális eredmény elérésében egész éves munkájuk során, őket is méltán illeti a dícséret – áll a Magyar Muay Thai Országos Sportági Szakszövetség közleményében.

Szána Patrik 2000 decemberében született és pár év futballban szerzett tapasztalat után 2014-ben kezdett el a thai box-szal foglalkozni. Számtalan nemzetközi és hazai rendezésű versenysorozaton, kupákon és neves gálákon eredményesen vett már részt,  például: a Harcosok Klubja, a Muaythai Mania és a Fight Night Hungary (FNH) gála, ahol a környező országok és a hazai legjobb versenyzők válogatásából felvezető- és főműsoridőben kapott lehetőségeket a szervezőktől. 2015-ben, egyévnyi thai box tapasztalattal megnyerte a Világbajnokság kadet korosztályos aranyérmét, és sporttörténetileg kiemlkedő módon, amelyik versenyen elindult, azt meg is nyerte. Még kadetként, idősebbekkel is megküzdve,  sikeresen vette a kihívásokat.

Nagy Balázs az utánpótlás csapat vezetőedzője, a Perfect Fight Club vezetőedzője kapta a magyar szövetségtől a nemes feladatot, hogy felállítsa és működőképessé tegye a magyar muay thai utánpótlás versenyrendszert, kineveljen egy ütőképes, erős magyar válogatottat a magyar klubok támogatásával. Vallja, hogy ez a folyamat csakis a klubok együttműködésével lehetséges, nélkülük nem valósulna meg.

Nagy Balázs edző is számos győzelemmel büszkélkedhet, a legutóbbi trófea Bereczki Dominik WKF Világbajnoki öve, amelyet júniusban, Svájcban szerzett meg. De ő segítette a vívó Decsi Tamás fizikai felkészülését is a riói olimpiára, amelyen a csapat tagjaként részt is vett.

 

Támogatók: Nagykonyha szervíz Kft., Kratos Kft., W&H security Kft., Kispál Balázs, Hun Attila