2024. április 17 , szerda - Rudolf

Feszült burgonyapiac

burgonya
Fotó: Pixabay

Ausztriában és Németországban is jó termést szedtek fel korai burgonyából, és importáru is van a pultokon, így elég nagy a nyomás az árakon. Németországban a fő fajták hozamára viszont már rányomja a bélyegét az aszály, úgyhogy változhat a felállás.

Az osztrák aiz.info agrárhír-szolgálat tájékoztatása szerint az összes ausztriai tartományban a korai burgonyát szedik még egyelőre, és „több mint elég” a felhozatal a hazai termesztésű áruból – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A burgonyatermesztők érdekképviselete szerint ez nem is különösen meglepő, miután a tavalyihoz képest 14%-kal nagyobb felületen termesztenek burgonyát, és a hozamok is jól alakultak.

A minőség is többnyire rendben van, csak elvétve fordult elő drótféreg vagy magas zöldgumó-arány.

Az értékesítés a nyárias időben, a szabadságolós időszak alatt nyugodt mederben zajlik, némi exportra is sor került már, a piac tehermentesítése érdekében. A termelői árak viszont folyamatosan nyomottak: Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban 18-20 eurót fizettek száz kiló burgonyáért (kb. 50-65 Ft/kg), csak Felső-Ausztriában magasabb kicsit az árszint, ott átlagosan 25 euróért értékesítenek a termesztők (kb. 80 Ft/kg).