2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Magyar kézműves mesterségek az Egyesült Államokban

Fotó: Pixabay

Magyar kézműves mesterek is részt vesznek azon a nemzetközi népművészeti vásáron, amelyet 50 ország 150 kézműves alkotójának részvételével rendeznek meg az Egyesült Államokban péntektől vasárnapig.

Borsos Gyula fazekas, Paál Sándor tűzzománckészítő, Szűcs Imre fazekas és Zsigmond Zsuzsa kéziszövő vesz részt a Santa Fében rendezett International Folk Art Market elnevezésű nagyszabású népművészeti fesztiválon és vásáron, amelyre mintegy 20 ezer látogatót várnak – közölték a magyar részvétel szervezői az MTI-vel.

A 150 kézműves közül csupán nyolc érkezik Európából, és a rendezvény 15 éves története alatt is csupán egyetlen magyar, Sütő Levente bútorfestő-asztalos és fafaragó mester vett részt eddig az új-mexikói bemutatón.

Az idei rendezvény tiszteletbeli elnöke Muhammad Yunus Nobel-békedíjas bangladesi közgazdász lesz, aki olyan programokat dolgozott ki és valósított meg hazájában, amellyel lehetővé tette, hogy mélyszegénységben élők nagy számban legyenek képesek kisvállalkozásokat alapítani és saját lábukra állni mikrohitelek segítségével.