2021. július 27 , kedd - Olga

Munkavállalók védelmében

Változtak a kiküldetés szabályai, az előírások megsértése miatt jelentős bírságot kaphatnak a munkáltatók – hívja fel a figyelmet a Deloitte tanácsadó cég.

Az Európai Unió törvényhozásának megfelelően 2016-ban az új irányelv alapján módosult a Munka törvénykönyve.

Az uniós irányelv alapfeltételei közé tartozik a kiküldött munkavállaló védelme, így többek között a minimális bérszint előírása, a maximális munkaidőre vonatkozó rendelkezések betartatása, az éves fizetett szabadság biztosítása, valamint a munkahelyi egészség és biztonság szabályainak alkalmazása.

A szabályok értelmében, a fogadó magyar munkáltatónak biztosítania kell, hogy a külföldi munkavállalókat is megillessék a Munka Törvénykönyvében meghatározott minimumjogok a kiküldetés időszaka alatt, amelyről tájékoztatnia kell a külföldi munkáltatót is.

A magyar foglalkoztatónak meg kell őriznie a bérezésre vonatkozó dokumentumokat és adott esetben bizonyítania kell, hogy a társadalombiztosítási kötelezettségeket befizették. A külföldi küldő vállalatnak ki kell jelölnie a hatóságokkal kapcsolatot tartó személyt és gondoskodnia kell a kiküldött munkavállalók magyarországi regisztrációjáról is.

Az Európai Unió Tanácsa a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja és módosítja az érvényben lévő irányelvet, valamint új követelményekkel is kiegészíti. A tervezett módosítások többek között érintik a kiküldött munkavállalók bérszintjét és az alvállalkozói láncban érintettek javadalmazását is. A helyi szabályok naprakész ismerete nélkülözhetetlen minden külföldi kiküldetés és határon átívelő munkavégzés esetén – olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások