2023. december 4 , hétfő - Barbara, Borbála

Költségek, kihívások, következmények – őszintén a vendégmunkásokról

Az MVÜK rendezvényén a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása kapcsán felmerülő kérdésekről, jó- és rossz gyakorlatokról beszélt Jáhny Ákos, a Get Work Trend ügyvezető igazgatója. Szó esett a magyar munkaerőpiac helyzetéről és a magyar munkaerőtartalékban rejlő lehetőségekről is.

-Mi volt az apropó?

-Sok éve MVÜK tagok vagyunk és mint máshol, itt is próbálok hiteles képet adni a munkaerőpiacról.

Valamikor a nyár végén Iglódi Csaba megkérdezte tőlem, hogy látom a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, pontosabban kiket érinthet ez a probléma. A válaszom az volt, hogy szerintem mindenkit, akinek egynél több alkalmazottja van, tehát az MVÜK tagságának szinte minden résztvevőjét. Így született ez a beszélgetés. Kendőzetlenül, őszintén, hogy mindenki azt vigye magával haza amire szüksége van. Például hány főtől érdemes külföldi munkaerőt alkalmazni, kinek érdemes, mire kell figyelni, milyen a törvényi környezet, stb.

-Mennyire lehet egy ilyen rendezvényen őszintén beszélni?

-Érdekes, hogy a közel 100 résztvevő közül arra a kérdésre, hogy hány cégben dolgozik külföldi munkavállaló, egy cég képviselője tette fel a kezét. Ilyen szempontból egy nagyon szűk, illetve zero penetráció volt érzékelhető ezen a közösségen. Ez egy picit kellemetlen volt, amikor azt mondtam, hogy ez a probléma szinte mindenkit érint (nevet).

-Milyen reakciók voltak, és milyen kérdéseket tettek fel?

-Egy nagyon célzott kérdés arra irányult, hogy milyen igényeknél, létszámnál érdemes ebbe az egészbe belevágni, hogy hol van az a belépési küszöb, amit ajánlott elérni ahhoz, hogy ez megérje. Mennyire lesz hosszútávú és ez milyen relációban van a felmerülő költségekkel. Mi az oka annak, hogy itthon nincs megfelelő számú munkaerő. A szakképzés kérdését is kénytelenek voltunk röviden érinteni.

Amiről kevésbé esett szó, hogy azért azt nem szabad elfelejtenünk, hogy Nyugat-Európa pont a közép-európai országokból elégíti ki a munkaerőigényét, miközben ugyanolyan munkaerő problémákkal küzd – akár a korfát tekintve, a népességfogyást, stb.  Az alacsonyabb bérszínvonalú országból tudják odaszipkázni az embereket. A románoknál, magyaroknál, Szlovákiában is egyre több vendégmunkás van, mert pótoljuk az embereket. Most újra érkezik a nyugat és újra megpróbálja ezeket az általunk előkészített embereket tovább szívni.

-Mit profitáltok az MVÜK tagságból?

-Erről volt egy felmérés, nem is olyan régen, hogy ki mit tart a legfőbb értéknek. Nekem az inspiráció. Cégvezetőkkel beszélgetek a problémájukról, kihívásaikról, üzleti lehetőségeikről. Ezek teljesen új gondolati magasságokat tudnak megnyitni, amire vagy tudunk kapcsolódni, vagy nem. Ami biztos, hogy nagyon sok stratégiai partnerség alakult ki az ilyen beszélgetéseknek köszönhetően.