2024. április 26 , péntek - Ervin

2024-ben a kvantumszámítástechnika lehet az új mesterséges intelligencia

2023 kihívásokban és innovációkban gazdag év volt, jelentős változások zajlottak a technológiai környezetben. Sokak számára a tavalyi év a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás éve volt, robbanásszerűen nőtt például a ChatGPT és a BardAI platformok népszerűsége.

A vállalatok világszerte elkezdték mérlegelni a hibrid és a távoli munkavégzés hosszú távú életképességét, foglalkoztak a távoli együttműködés, a produktivitás és a kiberbiztonság kérdéseivel. De vajon mit hoz 2024 a technológiában? A Kingston Technology iparági szakértők segítségével járja körbe, milyen változásokra, trendekre és hatásokra számíthatunk 2024-ben. A szakértők előrejelzései a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), a mesterséges intelligencia (MI), a dolgok internete (IoT), a kiberbűnözés és a hibrid munkavégzés területeit érintik.

Innováció és magával ragadó élmény

A kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) rendkívüli fejlődésen és átalakuláson ment keresztül megjelenése óta. Rob May szerint ez a fejlődés 2024-ben is folytatódik: „A kiterjesztett és a virtuális valóság fejlesztései forradalmasítják az immerzív digitális élményt. Még valósághűbb, interaktív környezeteket hoznak létre, és zökkenőmentes integrációt tesznek lehetővé a fizikai világ elemeivel, még magasabb szintre emelve ezzel az oktatást, a szórakozást és a távmunkát.”

A mesterséges intelligencia személyre szabási lehetőségeinek köszönhetően az MI és az immerzív technológiák integrációja még inkább magával ragadó élményt fog nyújtani a felhasználók számára. „Egy felmérés szerint a fogyasztók 58%-át befolyásolja a magával ragadó élmény a vásárlási döntéseikben saját bevallásuk szerint. Így egyre fontosabbá válik az értékesítési folyamatban a digitális élmény személyre szabása. Az MI lehetőségeinek kiaknázása az ügyfélszerzés egyetlen hatékony módja” – mondja Elena Carstoiu, rámutatva a kereskedelmi alkalmazás lehetőségeire. A személyre szabással szembeni fogyasztói elvárások növekedése azt jelenti, hogy a magával ragadó élmény már nem elegendő az izgalom és az elköteleződés megteremtéséhez. Az élménynek ezen felül személyre szabottnak is kell lennie a felhasználó számára.

Bár a magukkal ragadó élmények elsődleges helyszíne a digitális tér, nem szabad figyelmen kívül hagyni az innovációk fizikai térre gyakorolt hatását sem. „A CPU-k, a RAM-ok, a GPU-k, az SSD-k, valamint a hálózatok és az adatbuszok egyre gyorsulnak, ami – a grafikai felbontás és a képváltási sebesség növekedése révén – lehetővé teszi az AR/VR alkalmazások felhasználói élményének javítását” – mutat rá Geoffrey Petit. Az év elején bemutatott és terv szerint 2024 márciusában piacra kerülő Apple Vision Pro csak az első a következő generációs Mixed Reality (MR) headsetek sorában: „Az Apple headsetjéhez hasonló következő generációs eszközök sokkal mélyebb interakcióra törekszenek a felhasználóval. Elemzik a szemmozgást, a testhőmérséklet, sőt még a bőr elektromos aktivitását is. Ezek az új adatpontok nemcsak személyre szabják a magával ragadó élményt, hanem a látványon és a hangon túlmutató további dimenziók felé is megnyitják az utat” – teszi hozzá Simon Besteman.

 

Technológia és hibrid munkamunkavégzés

Bár a világ nagy része visszatért az irodába a Covid-19 világjárvány óta, a hibrid és a távoli munkavégzés még mindig nagyobb arányban fordul elő, mint a járvány előtt. Ez pedig vitákat generál a hibrid munkavégzés előnyeiről és hátrányairól, melyek középpontjában gyakran a technológia áll, amely egyszerre lehet kockázatok és lehetőségek forrása. 2024-ben nagyobb hangsúlyt kaphat a hibrid munkavállalói élmény személyre szabása és javítása, ami hozzájárul a befogadóbb és rugalmasabb munkakörnyezet megteremtéséhez. Frank Jennings szerint „olyan továbbfejlesztett együttműködési és döntéshozatali eszközök megjelenésére számíthatunk, amelyek valós idejű adatok felhasználásával képesek kezelni egy adott munkavállaló munkaterhelését és erősségeit, miközben mentális jóllétéről is gondoskodnak. (…) Ez hatékonyabbá és elégedettebbé teheti a munkavállalókat.” Kate Sukhanova még messzebbre tekint a személyre szabás terén: „Jobban el fog terjedni a munkahelyen a metaverzumos és más avatarok alkalmazása, ami növeli a hatékonyságot.”

Természetesen a mesterséges intelligencia is kulcsszerepet játszik majd a hibrid munkavégzés jövőjében, különösen a feladatok automatizálása terén. „Az automatizációs és MI-technológiák tovább fejlődnek, automatizálva az ismétlődő feladatokat és fokozva a termelékenységet. Az adatelemzés, a döntéshozatal és a folyamatoptimalizálás terén is hasznosítani fogják őket” – jósolja Dr. Philippe Vynckier. A vállalkozások már most is igénybe vesznek MI-eszközöket a feladatok automatizálására, bár még mindig viták folynak arról, hogy pontosan milyen típusú munkákat kellene automatizálni, és hogy ez milyen hatással lesz az emberi munkavállalókra, akiknek veszélybe kerülhet az állása.

De talán még ennél is fontosabb kérdés, hogy vajon tényleg velünk marad-e hosszabb távon a hibrid munkavégzés. Simon Besteman szerint korai lenne még megmondani, de a hibrid munkavégzés hosszú távú életképessége a technológia fejlődésétől és elterjedésétől függ: „A munkaadók és a munkavállalók ellenállását egyaránt technikai megoldásokkal kell majd kezelni. A technológia minősége fogja meghatározni a hibrid munkavégzés jövőjét.” Mike Gillespie optimistább a hibrid munkavégzéssel kapcsolatban, de egyetért azzal, hogy a szervezetek hibrid munkavégzéshez való hozzáállása a megfelelő technológia használatától függ: „Újra kell értékelni ragaszkodásunkat azokhoz a régi munkamódszerekhez, amelyeknél a felhasználók csak VPN-kapcsolaton keresztül férhetnek hozzá a rendszerekhez, szolgáltatásokhoz és információkhoz.”