2024. május 14 , kedd - Bonifác

Maria João Pires, Daniel Harding és a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekara

Egy koncert, melynek valamennyi közreműködője – szólista, zenekar, karmester – egymaga is alkalmas arra, hogy hírnevének vonzerejével megtöltse a termet. Most azonban együtt hallhatjuk őket.

A legendás portugál zongoraművésznőt, a nagyszerű brit karmestert, aki pályakezdése óta remek produkciókkal lelkesíti közönségét, és Észak-Európa egyik legkiválóbb zenekarát. Műsoruk a svéd 20. századtól a bécsi klasszikán át a német romantikáig kalauzolja a közönséget, amely ezen az estén csillagos órák emlékével gazdagodhat.

A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának elődjét 1927-ben alapították, jelenlegi nevén az együttes 1965 óta működik. Története során csak a legjobb karmesterek vezették: Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen, Jevgenyij Szvetlanov, Manfred Honeck. Daniel Harding 2007 óta áll a muzsikusgárda élén. A negyvenes évei végén járó karmestert pályakezdésekor olyan mentorok segítették, mint Simon Rattle és Claudio Abbado. Maria João Pires korunk zenésztársadalmának kivételes egyénisége: páratlan előadó, szabad szellem.

Nem véletlenül játszik éppen Mozartot, hiszen a salzburgi születésű mester műveinek egyik legihletetettebb előadója. A C-dúr zongoraverseny a zeneszerző érett bécsi versenyműtermésének ékköve 1785-ből. A versenyművet két szimfonikus költemény keretezi. Hugo Alfvén darabja, az En Skärgårdssägen (Egy szigetvilág legendája, 1904) északi témát dolgoz fel az íróként és festőként is ismert svéd zeneszerző késő romantikus stílusában, míg Richard Strauss rendkívül népszerű partitúrája, az Imígyen szóla Zarathustra (1896) Nietzsche filozófiai „világkölteménye” nyomán ábrázolja ezer színnel és karakterrel az Ember útkeresését.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a koncertre jeggyel rendelkezők.

  • 2024. március 4. hétfő
  • 19:30 — 22:00
  • Egy szünettel
  • Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MÜPA