2020. május 29 , péntek - Magdolna

A magyar nők rejtett munkája

Fotó: Pixabay

Mind a nőknél, mind a férfiak gazdaságon betöltött szerepénél érdemes figyelembe venni az úgynevezett láthatatlan munkát és annak értékét, amelyek nem szerepelnek mindig a statisztikákban.

A KSH tavaly kiadott terjedelmes elemzése szerint ugyanis a láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként végeznek az emberek. Láthatatlan munkának számítanak a háztartási tevékenységek, például a mosogatás vagy éppen a főzés. Beszédes adat, hogy Magyarországon a népesség több időt, naponta átlagosan 214 percet tölt fizetetlen munkával, ami 30 százalékkal haladja meg a fizetett munkára fordított napi 164 percet a hivatalos – 2009/2010-ben felvett – adatok alapján. Ez pedig jelentős tétel, ha ugyanis ezt beszámítjuk a GDP-be, akkor az negyedével lenne magasabb, ez ezermilliárdokban mérhető nagyságrend.

Visszatérve a nőkre, a láthatatlan munkát bemutató elemzés szerint a gyermekgondozási ellátásban részesülő nők töltik a legtöbb időt háztartási munkával, 1999-2000-ben 511 percet, azaz 8,5 órát, 2009-2010-re ez az érték még további 31 percet emelkedett, így az akkori időráfordítás több mint 9 óra volt. Az összesített számokból kiderül továbbá, hogy bár a férfiak az elmúlt időszakban több időt töltöttek háztartási munkával , a nők sokkal több otthoni feladatot látnak el, mint a férfiak.

Facebook hozzászólások