2021. április 15 , csütörtök - Tas, Anasztázia

A varázsgomba a legbiztonságosabb rekreációs drog?

Csupán 500-ból 1 ember kerül kórházba azért, mert kipróbálja a varázsgombát, ami legalább ötször kisebb arány, mint a kokain vagy a népszerű partydrog, az MDMA esetében – derül ki a Global Drug Survey friss kutatásából, amely több mint 120 ezer embert interjúvolt meg a témában.

„A több mint 50 országban végzett kutatási eredmények alapján egyértelműen állítható, hogy a varázsgomba a világ legbiztonságosabb drogja. A legnagyobb veszélye a pszichedelikus élménynek az, hogy az ember nem a megfelelő gombát választja és fogyasztja el” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Adam Winstock.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy gyakorlatilag még sosem hallott olyan esetről, amikor toxikus hatás miatt kellett volna bárkit is kórházba szállítani. A megkérdezett 120 ezer ember közül 12 ezren fogyasztottak varázsgombát, és közülük 0,2 százalék állította azt, hogy a drogfogyasztás után kórházi kezelésre volt szüksége.

A varázsgombát egyébként sokan szorongás és depresszió kezelésére használják, és a kutatások szerint valóban hatékony lehet már csupán egyetlen adag psilocybin is, ami a fő hallucinogén összetevő. A kutatók azonban senkit nem bátorítanak a drog fogyasztására, arra is figyelmeztetnek közleményükben, hogy a pszichotikus szernek azért lehetnek mellékhatásai és kifejezetten nem javasolt alkohollal együtt fogyasztani, mivel úgy hatása kiszámíthatatlan.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások