2020. április 8 , szerda - Dénes

Érzelemmentes az idegen nyelven való döntés

Ha Ön megmenthetné öt ember életét azzal, hogy egy másik járókelőt lök a vonat elé, megtenné? Vajon megváltoztatja-e a döntés eredményét, ha mindezt nem az anyanyelvén, hanem egy Ön által beszélt nyelven kell eldöntenie?

Az University of Chicago pszichológusai egy korábbi kutatásban már szembesültek azzal a ténnyel, hogy idegen nyelven könnyebben áldozza fel az ember a járókelő életét a többiekért cserébe. Egy nemrégiben a Psychological Science című kiadványban közölt tanulmányban már közelebb jutunk a jelenség mögött meghúzódó magyarázathoz is.

„Mostanáig sokan leírták, hogy az idegen nyelv hogyan befolyásolja a döntés meghozatalát” – nyilatkozta Boaz Keysar, az egyetem pszichológia professzora, a kutatás egyik szervezője. „Mindig voltak elképzeléseink, hogy ez miért lehet, azonban nem teszteltük őket idáig. Ez az első kutatás, mely magyarázatot kínál a jelenségre.”

„Feltűnt, hogy idegen nyelven az emberek már nem törekedtek maximálisan a nagyobb jó elérésére” – magyarázta Sayuri Hayakawa, a kutatás vezetője, az egyetem pszichológia doktorandusza. „Hajlandóbbak voltak áthágni azokat a tabukat, melyek a haszonelvűséget akadályozták.” A kutatók szerint, akik közé Albert Costa és Joanna Corey is tartozott a Pompeu Fabra University intézménytől, az idegen nyelv miatt az emberek érzelmi távolságba kerülnek a döntéstől, mellyel így könnyebben döntenek a maximális haszonnal járó döntés mellett.

A világon minden kutatás amellett szól, hogy idegen nyelven az emberek a haszonelvűség szerint döntenek. A tanult nyelven való kommunikáció lelassítja a gondolkodást és nagyobb koncentrációt igényel. Emellett az anyanyelv nagyobb érzelmi töltettel bír. „Az anyanyelvet a családunktól, barátainktól és a televízióból sajátítottuk el. Minden ezekhez kapcsolódó érzelem átjárja. Az idegen nyelvet gyakran csak később tanuljuk az iskolában, így nem aktiválja ugyanolyan erősséggel az érzéseinket.” A probléma az, hogy a „haszonelvűbb” és a „kevésbé érzelmes” döntési elv is ugyanazt a viselkedést eredményezi. Ezek elkülönítésének céljából a kutatók David Tannenbaummal dolgoztak együtt, aki jelenleg az University of Utah adjunktusa.

A tanulmányhoz hat különböző kutatást folytattak hat különböző csoporttal, így angol, német és spanyol anyanyelvűekkel. Mindenki beszélt legalább egyet a többi nyelv közül, így mindenféle kombinációt vizsgálhattak a kutatók. A résztvevőknek különböző jeleneteket kellett olvasniuk, melyek néhány lényeges kulcsmozzanatban tértek el. Például volt, hogy egy férfit meg kellett ölniük, hogy másik öt embert megmentsenek, de volt, hogy a férfi megölésével a másik öt ember könnyebb sérüléseit előzték csak meg. A tabu viselkedés a férfi megölése volt minden szituációban, csak a következmények változtak. Idegen nyelven a résztvevők kevésbé vették figyelembe a megmentett életeket, és könnyebben hágtak át néhány szabályt. Keysar szerint az eredményeket a politikai és az egészségügy területeken is kamatoztathatják.

Facebook hozzászólások