2021. május 5 , szerda - Györgyi

Magyar fejlesztésű alkalmazás született az élelmiszer-pazarlás ellen

Fotó: Pixabay

Egy új applikáció segítségével vendéglátóhelyek megmaradt és érintetlen ételeit lehet kedvezményes áron megvásárolni, így azok nem kerülnek a szemétbe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Egy magyar állampolgár évente átlagosan 65 kilogramm ennivalót dob a szemétbe, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában.

A megoldásnak köszönhetően a vendéglátóegységek jelentősen csökkentik a veszélyes hulladék termelését és minimalizálhatják a veszteségeiket. Naponta több százezer ilyen ételvásárlási tranzakció végrehajtására nyújtanak lehetőséget az applikáción keresztül, így több tonna megmaradó ételfeleslegtől – és ennek következtében több tonna CO2-től menthetjük meg Földünket – olvaható a honlapjukon.

 

A magyar fejlesztésű alkalmazás, mely szeptember 29-től Androidon és iOS-en is elérhető, az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos közösségi szemléletformálást tűzte ki célul. Rajta keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, érintetlen, és nem utolsó sorban remek minőségű ételeiket. Így ők pluszbevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak. A fejlesztés a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari egységeknek is segíteni szeretne.

 

 

Facebook hozzászólások