2020. május 23 , szombat - Dezső

Látássérülteknek tűzijáték

A nap végén a Magic Kingdom vidámpark dolgozói tűzijátékkal kedveskednek vendégeik számára. Az évek óta jól bevált szokást most egy még különlegesebb, a látássérült vendégek számára is élvezhető show elemmel tűzdelték meg.

A Zürichben felállított Disney kutatócsoport egy, a látássérültek által is élvezhető tűzijáték-elemet alakított ki. Az alábbi videóban látható, hogyan is működik ez pontosan – írja a whdh.com

A dolog lényege, hogy a látássérültek számára “érezhetővé” tegyék a tűzijáték elemeit.

A látássérült vendégek kezét egy képernyőre helyezik, amelynek hátoldalán a tűzijátéknak megfelelő mennyiségben víz pumpálódik, mégpedig a fényjáték alakzatának megfelelő formában.

A kutatók elmondták: “A kitapintható effektusok irányítható-formálható vízipumpák segítségével kerülnek ábrázolásra. A víz egy flexibilis képernyőre pumpálódik, külön ügyelve a tűzijáték más-más elemeinek alakzatára. Az eszköz előállítása nem igényel nagy költségvetést, viszont annál nagyobb számú érdeklődőt vonz, hiszen ezáltal lehetővé válik a látássérült és/vagy a teljesen vak látogatók számára a fényeffektusok érzékelése. Az eszköz segítségével a gyengén látók számára is szeretnénk kedvezni, hiszen a taktilis jelzések mellett az eszköz képes nagyítóul is szolgálni, s a gyengén- vagy alig látók számára jobb láthatóságot, ezáltal még tökéletesebb élményt biztosítani.”

 

Forrás: whdh.com

 

Facebook hozzászólások