2021. január 21 , csütörtök - Ágnes

Hálapénz és ellátás

Fotó: Pixabay

A magyar nők nem elégedettek maradéktalanul a szülészeti ellátással, de mindenképpen fizetnek hálapénzt, akkor is ha például “tiszteletlenül” bántak velük.

A választott orvossal szülő anyákat jellemzően magasabb színvonalon látják el, de felesleges beavatkozásokban is részesülnek – ismertették a K-Monitor és az EMMA Egyesület szakmai fórumán Nicholas Rubaschkin szülész-nőgyógyász magyarországi kutatásának eredményeit.

A hálapénz és az ellátás minőségének összefüggéseit kutatta 2014-15-ben a SOTE Fulbright-kutatójaként Magyarországon Nicholas Rubaschkin szülész-nőgyógyász, ebből született az Anyaközpontú várandósgondozás című tanulmány, amelynek eredményeiről kedden a K-Monitor és az EMMA Egyesület szakmai fórumán tartottak beszámolót.

A 2014-15-ös felmérésben részt vevő, internethasználó, 18-45 év közötti, öt évnél nem régebben szült nők szülésélményeit aszerint csoportosították, hogy milyen segítséggel szültek: választott orvossal kórházban, választott orvos és szülésznő közreműködésével szintén kórházban, otthon szülésznővel vagy bábával, vagy kórházban, az ügyeletes orvosra hagyatkozva – írja a Napi.hu.

Az ellátással, bánásmóddal, kommunikációval és hálapénzzel kapcsolatos tapasztalatokat firtatva jelentős eltérést találtak az egyes csoportok között. A válaszadók mintegy 80 százaléka szült választott orvossal, akinek 2014-ben átlagosan 60 ezer forintot adott hálapénzként. A nők 17 százaléka arról számolt be, hogy nem volt választott orvosuk, ők átlagosan 25 ezer forintot adtak.

Facebook hozzászólások