2021. május 6 , csütörtök - Ivett

A gyász tönkreteheti lelki világunkat

A gyász, mint önmagában fogalom, már hanglejtésében is megtalálható a bánat, a fájdalom, az empátia és az elvesztés együttese. Feldolgozása mindenkinél másmilyen formában és különböző ideig zajlik – ez az elhunyt és a gyászoló közötti kapcsolati kötődésétől függ. Végül aztán lezárul a gyászfolyamat, kell végtisztességet adva szerettünknek, s kötelességünk továbblépni, hűen megőrizve magunkban emlékét.

Vannak azonban a gyásznak olyan kóros formái, elakadásai, melyek hosszútávon károsan hatnak a gyászoló személyiségére. A patológiás gyász különbözőképpen mutatkozhat meg az elvesztéstől számított különböző időszakokban.

A halált követően fellépő bénultság, üresség állapota tartóssá válhat. Ilyenkor nem is indul meg a gyászmunka. Ilyenkor az érintett nem tud szembenézni az őt ért veszteséggel, s akár a legelemibb funkciók is sérülhetnek, melyek külső vagy szakmai segítségre szorulhatnak.

A felgyorsult világ, a média gyakran az érzelmek átélésének elutasítására bíztat, erőként értékelve a szembenézésre való képtelenséget. Ilyen reakció állhat a későbbiekben kialakuló, megmagyarázhatatlan depressziók, testi betegségek hátterében.

A továbbiakat itt olvashatja!

 

Forrás: Webbeteg.hu

Facebook hozzászólások