2019. április 20 , szombat - Konrád, Tivadar

Brexiten innen, Trumpon túl

2017 igazán izgalmas lesz a befektetők számára, mivel az alacsony kamatkörnyezetben egyre nagyobb inflációs nyomással kell számolni.

Aki hozamot akar elérni, annak kétszer meg kell majd néznie, milyen piacra fektet be, de nem kevésbé lesz fontos a megtakarítási forma sem, hiszen az adókedvezmények és adójóváírások egyre meghatározóbbak – hangzott el a jövő évre vonatkozóan a K&H Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján.

Ha valamit az idei évből megtanulhattunk, az az, hogy egy-egy olyan hirtelen jött sokk, amit a brit népszavazás vagy Trump elnökké választása okozott, átmenetileg ugyan nagy árfolyammozgásokat okoz a piacokon, a befektetők azonban hamar túllépnek a negatív hatásokon, és a kockázatok helyett inkább a pozitív üzenetekre koncentrálnak.

Sokkal tartósabb az a hatás, amelyet az alacsony kamatkörnyezet jelent, hiszen ennek eredményeként a befektetőknek a korábbi kétszámjegyű hozamok után két lehetőségük marad: vagy maradnak a nullához közeli hozamoknál, vagy elmozdulnak a kockázatosabb, azaz nagyobb árfolyammozgással járó megoldások felé.

Ha a magyar befektetési eszközöket nézzük, ez a dilemma igencsak jól látható, hiszen 2016-ban – az előző évhez hasonlóan – a hazai részvényekkel lehetett a legjobban keresni, mintegy 26%-os hozamot realizáltak, a hosszú futamidejű kötvényalapok több mint 5%-os hozamot nyújtottak, miközben egy átlagos betétlekötéssel már csak fél százalék körüli hozam érhető el – áll a közleményben.

 „Az IMF előrejelzése alapján a világgazdaság bővülése jövőre 3,4%-ra gyorsulhat, miközben továbbra is számítani lehet a jegybankok támogató politikájára. 2017-ben így az infláció lesz az, ami kihívás elé állítja a jegybankokat és a befektetőket, hiszen az idei 0% körüli értékhez képest év elejére globálisan 1-2%-ra gyorsul a fogyasztói árak emelkedése” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a cég szerda délelőtti sajtóbeszélgetésén.

A jegybankok egyelőre eltérően reagálnak az inflációs nyomásra: az EKB decemberben várhatóan meghosszabbítja a 2017. márciusban kifutó kötvény-vásárlási programját, míg a Fed a decemberi emelést követően jövőre 1-2 kamatemelést hajt majd végre.

 

Facebook hozzászólások