2021. július 27 , kedd - Olga

Fontos volna, hogy zöldüljenek a városok

A városi légszennyezettség negatív hatásai csökkenthetők volnának, ha több helyen kerülne elhelyezésre alacsony sövény az utak mentén a magasabb fák helyett – derül ki egy friss kutatásból.

Az Atmospheric Environment című szaklapban publikált kutatás szerint az alacsony sövény segítségével csökkenthető a káros légszennyezettség mértéke a belvárosi területeken az utak mentén, míg magas fák betelepítésével nem érhető el hasonló pozitív hatás. A magas fák ugyanis inkább a nyitott, kevésbé sűrűn lakott területeken képesek hatékonyan csökkenteni a levegő szennyezettségének mértékét.

A városok levegőminősége a világ első számú egészségügyi aggályai között szerepel. A világ népességének jelentős hányada – a 2014-es adatok szerint 54 százalék – városokban él, és 2050-re várhatóan 66 százalékra emelkedik ez az arány. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a népesség növekedésével a légszennyezettség további növekedése várható.

„Éppen ezért elkerülhetetlen a városok zöldebbé tétele, hiszen egészen át kell alakítani a szennyezett levegő által sújtott városi infrastruktúrát” – fogalmaz Prashant Kumar, a University of Surrey munkatársa, aki évtizedek óta a légszennyezettség mértékét és annak csökkentésének alternatíváit kutatja.

 

 Forrás: Medipress
Facebook hozzászólások