2024. június 14 , péntek - Vazul

Budapesten továbbra is szmogriadó

Fotó: Pexels

Egészségtelen a levegő minősége Szegeden. További tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség, ezek: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác.

Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mivel a Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás. A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul. Mindezek miatt indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása ez a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára – gyermekekre, idősekre, betegekre.

Az egészségkárosító hatás irritálhatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A lehetséges egészségkárosító hatások következményeként említették, hogy asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulhatnak orvoshoz, valamint nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, kerüljék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást.

A „helytelen lakossági tüzelés mellőzésével sokat tehetünk a környezetünkben élők egészségének megóvásáért”. Részletesebb információ a Fűts okosan! kampány oldalán található.

 

 

(MTI)