2020. május 28 , csütörtök - Emil, Csanád

A fogyatékos gyermekek is otthonra vágynak

A fogyatékos gyermekek többszörös hátrányban vannak egészséges társaikhoz viszonyítva akkor, ha bekerülnek a gyermekvédelmi szakellátásba vagy a szociális ellátásba.

A KézenFogva Alapítvány Otthont mindenkinek! programja konkrét és komplex választ dolgozott ki arra a kihívásra, hogyan támogassuk a fogyatékos gyermekeket nevelő vérszerinti, örökbefogadó és nevelőszülőket annak érdekében hogy minél több gyermek nőhessen fel családszerű közösségekben.

Sok szülő dönt úgy, hogy nem tudja vállalni fogyatékossággal született gyermekének nevelését. Ekkor megoldásként az örökbeadás vagy rosszabb esetben az állami gondozás keretében, bentlakásos intézményben való elhelyezés jön szóba.

A fogyatékos gyermekek a nagyintézményi elhelyezés sajátosságaiból adódóan nem kapják meg az életkoruknak megfelelő, fejlődésüket jobban biztosító, személyes kötődésre lehetőséget adó családszerű közeget, ráadásul a vonatkozó törvény megengedi, hogy továbbra is a kedvezőtlenebb, személytelenebb és alacsonyabb színvonalú ellátást biztosító, nagyintézményi környezetben nevelkedjenek.

A gyermekotthonokban 6500 gyermekből 1800 a sajátos nevelési igényű. Évente átlagosan 800 örökbefogadás történik, viszont ebből csupán 10 a fogyatékos gyermek.

A fenti problémák megszüntetésére indította el a Kézenfogva Alapítvány az Otthont mindenkinek! modellprogramját. A nevelőszülők ismertségének növelésére a KézenFogva Alapítvány Nevelőszülői díjat alapított, mely 2016. december 3-án a Fogyatékos emberek világnapján kerül átadásra.

 

hrglobe.hu

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások