2021. március 17 , szerda - Gertrúd

Előzzük meg a tüdőrákot

A tüdőrák kialakulásának elsődleges oka a dohányzás, de emellett más okokból is eredhet a megbetegedés. A tüdőrák elleni küzdelemben és megelőzése érdekében adunk tanácsot.

Akármilyen idős emberről is legyen szó, a dohányzás abbahagyása bizonyítottan csökkenti a tüdőrák kockázatát. A felmérések szerint hazánk lakosságának a 34%-a dohányzik (férfiak 41%, nők 28%), ennek visszaszorítása az elsődleges szempont – írja a Webbeteg.hu. Ráadásul a dohányosok mellet a passzív dohányosok körében is éppúgy kialakulhat a tüdőrák kockázata, mint az aktívan dohányzóknál.

A következők segíthetnek a megelőzésben:

– Ne szokjon rá a dohányzásra, amennyiben dohányzik szokjon le! Ugyanis a dohányzás a tüdőrák mellett számos más betegség előidézője is lehet, mint keringési problémák, vagy egyéb daganatos betegségek.

– Járjon rendszeresen szűrésre.

A megelőzés fontos, s hogy elejét vegyük bármilyen ijesztő gondnak, jobban tesszük eljárunk évente tüdőszűrésre.

– A munkavédelmi szabályok betartása.

A légszennyezés, a sugárforrások és az egyéb kémiai rákkeltő anyagok kerülése kockázatcsökkentő hatással bír, ám ennek megvalósítása a hétköznapi élet folyamán jelentős nehézségekbe ütközik.

– Egészséges táplálkozás, alkoholfogyasztás minimalizálása.

A tömény alkohol megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozás, különösen a zöldségek viszont meggátolhatják mindezt.

 

 

Facebook hozzászólások