2021. február 23 , kedd - Alfréd

Természetes anyagokat a közétkeztetésben

Minél kevesebb mesterséges, és minél több természetes alapanyagot használjanak az iskolai közétkeztetésben, ez a kormányzat célkitűzése.

Az államtitkár az egészségmegőrzés fontosságáról szólva azt hangoztatta, egészségesebb életmódra, több mozgásra, stressszmentes életre, és arra van szükség, hogy az emberek jobban odafigyeljenek arra, mit esznek. Felidézte az egészségmegőrzést célzó kormányzati intézkedéseket, melyek közül szerinte több is Európában az első közé sorolható. Példaként idézte az OECD egyik felmérését; eszerint nincs még egy ország a fejlett országok között, ahol többet sportolnának az iskolás korú fiatalok, mint nálunk. Jelezte, ez annak köszönhető, hogy Magyarországon bevezették a mindennapos testnevelést.

Magyarország az elsők között van abban is, hogy “a legtöbb gyermek kapja meg a legtöbb féle védőoltást”, és elsők között vagyunk a dohányzás elleni küzdelemben is – mondta, hozzátéve: 2014 óta 200 ezerrel csökkent a dohányzók száma.     A csipszadó kedvező hatásairól is beszélt, és arról, változás, “fokozatos átállás” figyelhető meg a közétkeztetésben, a menzákon, az iskolai büfékben.

Az államtitkár szerint a cél az, hogy az iskolai ételek ne különböző porokból, mesterséges anyagokból készüljenek. Arra is kitért, hogy évek alatt 29-ről 79 milliárd forintra emelték a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat, ez pedig fedezetet is biztosít arra, hogy minőségibb alapanyagokból tudjanak a konyhákon dolgozni.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások