2020. február 20 , csütörtök - Álmos

Sikeres volt a 15. Design Hét Budapest

Budapesten százötven, az öt vidéki partnervárosban pedig további száz programmal várta az érdeklődőket az idei Design Hét október 5. és 19. között.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védnökségével, a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében megvalósuló Design Hét Budapest idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Bebizonyosodott: a rendezvény nem csupán a kreativitás ünnepe, gazdaságformáló szerepe is legalább olyan jelentős. Erről tanúskodik a látogatói érdeklődés alakulása is. Túljelentkezés jellemezte azokat az eseményeket, ahol a kreatív tevékenység vállalkozás keretében való hasznosításáról, vagy éppen az ehhez szükséges tőkebevonás mikéntjéről, illetve a céges és egyéni sikertörténetekről volt szó. Ilyen volt például a teltházzal megtartott Kockázati tőke a kreatíviparban konferencia, ahol a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői és a befektetői területen érintett meghívottjai beszéltek a találmányok, formatervek és egyéb szellemitulajdon típusok védelmének fontosságáról, valós vállalati példák megidézésével. Az előadások után a kiválasztott designvállalkozásoknak lehetőségük nyílt pitch-elésre is, azaz ötletüket, cégüket rövid prezentáció formájában mutathatták be a befektetőknek.

Szintén óriási sikert aratott a Magyar design a német autóiparban című kerekasztal-beszélgetés, mely a fesztivál díszvendég országa: Németország és a hazai designerek kapcsolatát vizsgálta. A jubileum kapcsán a Zipernowsky-házban megrendezett Mission: Design beszélgetéssorozat estjei tartalmas szakmai beszélgetéseknek és találkozásoknak adott teret, melyeken a design jövőjéhez kapcsolódó témakörökről esett szó, úgy mint az aktuális társadalmi változások, a biotechnológia, az élményvásárlás vagy éppen a jövő oktatása. Számos látogatót vonzottak a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjait és pályázóit bemutató kiállítások, valamint a kortárs német ipari formatervezésre fókuszáló Fresch! tárlat is.

A hivatalos megnyitó előtt szeptember 28-án lezajlott a Jövő most! designkonferencia, ami a mesterséges intelligencia fejlődése által létrejövő kihívásokat járta körül, különös tekintettel az ember lehetséges szerepére és súlyára. Nagy sikert arat a Kozma Lajos emlékére nyílt Kozma Klasszik kiállítás, ahol a 70 éve elhunyt építész és bútortervező alkotói pályájának egy szeletét ismerhetik meg a látogatók.

Október 19-én hivatalosan véget ért a Design Hét Budapest, azonban még kiállítások egész sora tekinthető meg a fővárosban a következő napokban és hetekben is.

 

Kozma Klasszik (december 2-ig)

A Budapesti Műhely egy olyan egyedülálló vállalkozás volt a múlt század elejének Magyarországán, amely az igényes kézműipar megtartásával, Kozma Lajos kivételes alkotói képessége révén számtalan kimagasló kvalitású lakberendezési tárggyal gazdagította a magyar otthonkultúrát és iparművészetet. A kiállítás a világhírű építész, belsőépítész és bútortervező, Kozma Lajos alkotói pályájának alakulását meghatározó és hírnevét megalapozó Budapesti Műhely működését, illetve Kozma ez időben végzett grafikusi-könyvművészi tevékenységét mutatja be.

HELYSZÍN: Műcsarnok

 

Kari Piippo Reflexiók (november 10-ig)

A világhírű finn plakáttervező grafikusművész, Karl Piippo vezetésével indít plakátszerkesztői, grafikai workshopot a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.)

HELYSZÍN: Csikász Galéria, CÍM: 8200 Veszprém, Vár utca 17, NYITVA TARTÁS: H-SZ: 10:00-19:00

 

12 fal – Építészet és ornamentika (november 30-ig)

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

HELYSZÍN: Volt Iparostanoda épülete, CÍM: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc út 1,  NYITVA TARTÁS: H-P: 10:00-17:00

 

Susu X Komonka / Shine! (november 8-ig)

Jó megfogni, praktikus és szép, mindennapi életünk alapvető kiegészítői. A SHINE! a SUSU Keramika (Asbóth Szaffi, Bodnár Flóra) és a KOMONKA Textile (Kovács Móni) kollaborációja. Megközelítésükben ezek a tárgyak nem tökéletesek, a hibák szépek, az egyenetlen és foltos felületek barátságosak és szabadok. Az asztalkultúra esztétikus használati tárgyainak kiállítása, a SUSU most nyíló bázisán kerül bemutatásra, amely galéria, műhely és bolt is egyben.

HELYSZÍN: 1027 Budapest, Frankel Leó út 10 NYITVA TARTÁS: H-P: 13:00-19:00 SZ: 10:00-13:00

 

Facebook hozzászólások