2024. április 30 , kedd - Katalin, Kitti

Először az amerikai történelemben az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű

A  munkaügyi minisztérium adatai nyomán, amelyek 1970 óta rögzítik a munkavállalók hovatartozását is,”történelmi áttörés” tapasztalható a munkaerőpiacon – írta a The Washington Post című lap hétfőn este internetes oldalán.

Először fordul elő , hogy a 25 és 54 év közötti, újonnan állásba kerültek többsége a társadalom afroamerikai, spanyol ajkú, vagy más kisebbségéhez tartozik, és figyelemre méltó arányban megnövekedett az először munkához jutó kisebbségi nők aránya is.

A tendencia – a lap munkatársainak elemzése szerint – túlnyomórészt éppen a kisebbségi nőknek köszönhető, akik közül még azok is álláshoz jutnak, akik korábban nem is gondoltak munkavállalásra. A kisebbségi nők 2015-ben kezdtek megjelenni a munkaerőpiacon, és ezzel egyúttal megkezdődött az amerikai munkaerőpiac összetételének átalakulása is, hiszen – mint a lap írta – a bébi boom idején született fehérek egész nemzedékei vonultak nyugdíjba.

Ma 5,2 millióval többen dolgoznak az Egyesült Államokban, mint 2016 végén, és közülük az először munkát vállaló kisebbségiek száma 4,5 millió – idézte a munkaügyi minisztérium adatait a The Washington Post. Ennek magyarázata a gazdasági szakemberek szerint a gazdaság jelentős bővülése, amely bővítette a munkaerőpiaci lehetőségeket is.

 

 

(MTI)