2024. május 16 , csütörtök - Botond, Mózes

A többletjövedelem a lakáspiac élénkülését is segíti

A folyamatos béremelkedés és az adókedvezmények miatt egyre több jövedelem marad a családoknál, akik ezt a jövedelmet többek között lakásvásárlásra is tudják fordítani – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Hornung Ágnes szerint kiemelt eredménynek számít, hogy tavaly 10 ezer új lakás épült, ami 31 százalékos bővülés az előző évhez képest és a következő években ennek a folyamatnak a további erősödését várják. Az államtitkár a lakáspiac élénkülésénél kiemelte az otthonteremtési program szerepét. A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az egy, kettő és három gyermekes családok is igénybe vehették.

Példaként említette, hogy azok a 3 gyermekes családok, akik felvették a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, azoknak a 80 százaléka pluszban még igénybe vette a kamattámogatott hitelt is, ezáltal ők összesen 20 millió forinttal gazdagodtak. Ennek az összegnek azonban csak a felét kell a piacinál jóval kedvezőbb kamattal visszafizetni – ismertette.

 

Forrás: MTI