2019. augusztus 21 , szerda - Sámuel

A tünetek azonosak, de nem biztos, hogy depresszió

Manapság a felgyorsult világnak köszönhetően a stressz mindennapjaink szerves része. Az állandó idegességet és rossz közérzetet nem feltétlenül mentális betegség okozza, érdemes tehát utána járni mi lehet ennek a hátterében.

Sokan azt gondolják, hogy aki permanens módon feszült és ideges, annak depressziós hajlamai vannak pedig mindennek belgyógyászati okai is lehetnek. A pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. ilyenkor a pajzsmirigy hormonjainak a T3-nak és a T4-nek a szintje megnő, amitől az egész test feszített idegállapotra kapcsol. Ilyenkor felgyorsulhat az anyagcsere, az emésztés, a szívverés, a vérnyomás pedig emelkedhet.

Éppen ezért a legjellemzőbb tünetek a hasmenés, a szapora pulzus, normál étvágy melletti fogyás, a fokozott izzadás, az idegrendszeri panaszok közül pedig az idegesség és az álmatlanság – írja a Háziaptika.

Ennek a problémának elégtételt véve ajánlott pajzsmirigy ultrahangra menni, hogy megállapítsák a pajzsmirigy esetleges túlműködését.

Érdemes elmenni, ugyanis mint a fentiekből kitűnik a pajzsmirigy problémának és a depressziónak külső szemmel hasonló tünetei vannak, de antidepresszánsokat és nyugtatókat nem érdemes egyből magunka erőltetni, miközben másutt keresendő a probléma.

A pajzsmirigy túlműködés további tünetei:

  • hajhullás
  • meddőség
  • menstruációs zavarok
  • előredülledő szemek
  • struma
Facebook hozzászólások