2019. március 15 , péntek - Kristóf

Nem eléggé hatásosak a cigarettás dobozokon található fotók?

A cigarettás dobozokon megjelenített horrorképekkel igyekeztek elrettenteni az embereket a dohányzástól. A próbálkozás azonban az ellenkezőjét váltotta ki.

Rothadó fogak, holttestek, vérző tüdő. Ilyen képek díszítik már egy éve a cigarettás dobozokat, hogy elriasszák velük az embereket a dohányzástól. Az első statisztikák szerint azonban Szlovákiában egyáltalán nem vált be a módszer, mivel nem csökkent a cigaretták utáni kereslet. Épp ellenkezőleg – írja a parameter.sk.

A Pénzügyőrség adatai alapján a riasztó képek bevezetése előtt havonta átlagban 578 millió szál cigarettát adtak el az üzletekben.

Egy évvel később, már a riasztó képeket is alkalmazva, viszont ez a mennyiség megközelítőleg 585 millióra növekedett. A végleges adatokra azonban még várni kell.

A dohányzással kapcsolatban a fiatal generáció védelméről is szó esik. A cél, hogy ne szokjanak rá a cigarettázásra. A szakértők szerint az elriasztó képek inkább a nőket, mint a férfiakat rázzák meg.

A dohányzás évente millió ember halálát okozza világszerte, Európa ezért felvette ellene a harcot. Angliában például egységes csomagolást alkalmaznak: minden cigarettásdobozt zöldesbarna színben fognak forgalmazni, ugyanis a szakértők szerint ez a legvisszataszítóbb szín a világon.

 

 

Forrás: ATV

Facebook hozzászólások