2021. június 22 , kedd - Paulina

Hogyan vakosítsunk netbankot?

Az egyik legnagyobb magyar pénzintézet a minap közleményt bocsátott ki, miszerint pár napon belül átalakítja az internetes portálrendszerét, aminek következtében a látássérültekre oly módon gondolnak majd, hogy megnövelik a betűket és fekete alapon lesz látható az összes információ.

Egy fontos momentum a szövegből:
” A webhely a jelzett időponttól egy úgynevezett reCaptcha módszerrel fogja védeni a belépő adatait az oldalt támadó robotok ellen. Bejelentkezés esetén, amikor a Google nem tudja biztosan eldönteni, hogy a felhasználó egy robot vagy egy ember, megjelenik egy felugró ablak. Ezen az ablakon látható utasításokat kell követnie (pl. válassza ki azokat a képeket, amelyeken ház látható), hogy továbbléphessen.”

Hivatalosan a ReCaptcha alapú ellenőrzésnek van hang alapú funkciója is, de néhány esetben és bizonyos operációs rendszerek esetében ez a képernyőolvasó szoftverrel való kezeléskor nem működik, ill. időnként a Google is feldob olyan üzenetet, hogy a hang alapú ellenőrzés bizonyos okok miatt nem lehetséges és a felhasználó próbálkozzon később.

Reméljük a legjobbakat… Vagy nem.

Kíváncsi leszek, vajon erre is az lesz az általánosan elfogadott válasz, hogy a felhasználó váltson operációs rendszert, böngészőt, stb. és az ő készülékében van a hiba?

( A cikk írója látássérült. )

 

Szerző: Helle Maximilian

Facebook hozzászólások