2021. április 14 , szerda - Tibor

Gazdálkodók figyelem!

Április 30-ig nyújthatnak be új borszőlő ültetvény telepítésére kérelmet a termelők.

Idén is április 1. és 30. között nyújthatnak be új borszőlő ültetvény telepítésére kérelmet a termelők a területileg illetékes hegybíróhoz, az országosan igényelt terület nagysága nem haladhatja meg a 652 hektárt – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kedden az MTI-vel.

A közleményben felidézték: az új uniós szabályozás alapján a tagállamokban a növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított belföldi szőlőterület 1 százaléka lehet, így Magyarországon 2018-ban 652 hektár.

A kérelmeket május 30-ig a HNT összesíti, és a hatályos jogszabályban meghatározott módszerekkel kiszámítja a jelentkezők pontjait és rangsorolja a pályázatokat. Példaként említették, hogy a termelők pontot kaphatnak azért, ha abból a három borszőlőből választanak, amelyet a borvidékek a piaci viszonyok és minőségfejlesztési szempontjaik szerint határoztak meg.

A közlemény idézi Brazsil Dávidot, a HNT főtitkárát, aki kifejtette: ha az igényelt területek nagysága nem haladja meg a 652 hektárt, a hegyközségi tagok automatikusan megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az igények meghaladják a keretet, akkor a pályázatokat pontszámaik szerint rangsorolják. A főtitkár szerint idén az igényelt területek nagysága meghaladja a tavalyi 380 hektárt.
 

Facebook hozzászólások