2024. június 13 , csütörtök - Antal, Anett

Egyre tudatosabbak a munkáltatók nyugdíj terén

A munkáltatói nyugdíjpénztári hozzájárulás hatékony eszköz lehet a munkavállalók motiválására. Ezt támasztja alá, hogy a munkáltatói befizetések folyamatosan növekedtek az elmúlt évek során – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár adataiból. A tendencia alapján úgy tűnik, hogy a munkáltatók is egyre inkább felismerik az öngondoskodás jelentőségét.

Az egyéni Nyugdíjpénztári befizetések mellett a munkáltatói hozzájárulások is emelkedést mutatnak az OTP Nyugdíjpénztárnál. A munkáltató is gyarapíthatja béren kívüli juttatásként a munkavállalója nyugdíjmegtakarításait, amivel az aktív éveket követő időszakra garantálhatja az anyagi biztonságot. A munkáltatói hozzájárulásnak minden munkavállalóra nézve egységesnek kell lennie, ami lehet azonos összeg, a munkabér meghatározott százaléka, vagy a béren kívüli juttatás (cafeteria) keretén belül a munkavállaló által meghatározott összeg – írják a sajtóközleményben.

Az adatokból kiderül, hogy 2019 és 2023 Q1 között a munkáltatói hozzájárulások aránya mintegy 6 százalékkal, 23-ról 29 százalékra emelkedett. 2023. I. félévében a munkáltatói hozzájárulások összege meghaladta a 4,5 milliárd forintot.

Ma már a cafeteria rendszernek sokkal nagyobb jelentősége van, mint korábban. A fizetés általában egy alap, amin felül kezdődik el az igazi alkudozás. Azok a munkáltatók sokszor előnyösebb helyzetben lehetnek a legjobb jelöltekért folytatott versenyben, amelyek nyugdíjpénztári hozzájárulást is kínálnak béren kívüli juttatásként” – mondja Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. – „Az OTP Nyugdíjpénztárnál igyekszünk minden eszközzel ösztönözni mind a munkavállalói, mind a munkáltatói befizetéseket, hiszen a ma felkészülése a jövő záloga.

Az OTP Nyugdíjpénztár mind befizetésekben, mint taglétszámban az elmúlt években tovább folytatta a dinamikus növekedést. Magyarország legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztára immár több mint 261 ezer taggal rendelkezik, és a havi tagdíjbefizetések is növekedtek átlagosan kétezer forinttal 18 ezer forintról 20 ezer forintra.