2023. március 27 , hétfő - Emánuel

Csökkenthető a dolgozók munkába járásának karbonlábnyoma

Fotó: Pexels

Óriási a különbség a magyar vállalatok fenntartható működésre való felkészülésében, pedig ez ma már versenyképességi tényező, melyet évről évre az ESG-jelentés is mér. Az ESG a jövőben meghatározó lehet a vállalatok működésében, sőt, még az EU-s források kiosztására is hatással lehet.

Az ESG jelentése az angol környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) szavak rövidítése. Célja, hogy ne kizárólag pénzügyi adatok alapján lehessen megítélni egy gazdálkodó szervezet tevékenységét. A Jövő Mobilitása Szövetség elektro- és mikromobilitási törekvései összhangban vannak mindazzal, amit a jelentések magasra értékelnek: a vállalatok járműparkjának elektrifikálása csökkenti a munkába járás és sok esetben magának az elvégzett munkának a karbonlábnyomát, írják a közleményben.

Az ESG három tevékenységi területe közül a cégek a környezeti célokat szokták prioritásként megjelölni. A jelentkező hatások tekintetében számos célt tűzhetünk ki, például energiahatékonysági és üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentését vagy épp a vállalat logisztikai és személyzeti járműparkjának elektrifikálását, a munkába járás és munkavégzés karbonlábnyomának csökkentését.

Sok nagyvállalatnál zajlik a céges autóflotta fokozatos elektrifikációja, hiszen a villanyautók még a töltés megnövekedett költségei mellett is fenntarthatóbb, zöldebb megoldást nyújtanak a hagyományos üzemanyagú autóknál. Sőt, egyes vállalatok az elektromos rollert is elhelyezik az autók csomagtartójában, hogy így segítsék a last mile problémáját. Hiszen ha egy roller is a rendelkezésre áll, akkor lehet messzebb parkolni, illetve rövid utakra be sem kell indítani az autót. A mikro- és elektromobilitás ezen összefésülése éppen azt támogatja, amit a Jövő Mobilitása Szövetség a céljául tűzött ki a városi közlekedés fejlesztése terén: mindenki az élethelyzetéhez éppen megfelelő közlekedési eszközt válassza, ne ragaszkodjon egyetlen eszköz használatához.

 

 

Facebook hozzászólások